Додик в Казан - обяви БРИКС за "мечта за всички по света"

"Единствената сигурна и стабилна алтернатива на сега съществуващия световен ред"

Милорад Додик

Милорад Додик

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик съобщи, че вече се намира в столицата на Татарстан - Казан, където ще се проведе среща на БРИКС.

В това обединение влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"БРИКС е единствената сигурна и стабилна алтернатива на сега съществуващия световен ред. Този световен проект трябва да продължава да укрепва." - каза Додик.

"Почти няма държава по света, която да не иска да има определени връзки и сътрудничество с БРИКС. Това е мирно световно движение, което се опитва да гарантира стабилност и мир, което уважава суверенитета, вътрешното устройство на страните, без намеса във вътрешните работи на държавите." - обяви той.

Според Милорад Додик "това е съюз на независими държави", които доброволно, "без никакъв натиск", са се присъединили към тази организация с желанието си, "светът да бъде по-справедлив, по-добър и едно по-стабилно място за живот".

Днес трябва да стане ясно дали на срещата в Казан ще присъства и сръбският президент Александър Вучич, който получи лична покана от руския държавен глава Владимир Путин. Вучич на няколко пъти отложи датата на отговора за отправената към него покана.

През миналата година по време на XV среща на БРИКС стана ясно, че Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са получили покана за членство в организацията. Новото правителство в Аржентина оттегли кандидатурата си с официално писмо до всички лидери на БРИКС. Членството на останалите пет държави влиза в сила на 1 януари 2024 година. /БГНЕС