Доган отново заговори за "заедността" в предговор към книгата "Чудесата на Родопите"

Тя е част от поредицата „Легенди за Чудесата на България” на Националната кампания за опазване на културно-историческото наследство

Ахмед Доган

Ахмед Доган

"Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развитие на човечеството. Родопчаните имат световноисторическа мисия да запазят културния код на изстраданата "заедност" и да го предадат на следващите поколения като необходим формат на съществуване на нашата цивилизация". Това се посочва в предговора, озаглавен „Културният код на Заедността” към книгата „Чудесата на Родопите – 50 легенди” на в-к "Стандарт". Автор на предговора е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, съобщи пресцентърът на ДПС.

Книгата е част от поредицата „Легенди за Чудесата на България” на Националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България”.

"Заедността е следващата стъпка на развитие на толерантността. Толерантността е етническa, религиозна и културна търпимост и поносимост в определени граници (толеранс). Преминат ли се тези трудноопределими „граници от-до“ на търпимостта и поносимостта, се получава „криза на толерантността“, на която бяхме свидетели във връзка със сирийските бежанци в Европа. Заедността предполага необходимост от различията и техния културен синтез. Заедността е необходимо културно единство на многообразието на етнорелигиозните и културни реалности", се посочва в предговора към книгата.

Европейската културна идентичност е геополитическа даденост, но доколко тя е споена от "заедността" на няколко десетки национални идентичности всеки сам може да прецени съобразно своята познавателна опитност. В този смислов контекст "заедността" е философската основа на нашата културна идентичност, се посочва още в предговора с автор д-р Ахмед Доган.