Антарктика в опасност: Русия е открила огромни запаси от нефт и газ, въпреки забраната за проучвания

Антарктическият договор от 1959 г. забранява всякакво разработване на изкопаеми горива

Връх Хершел, Източна Антарктика. Снимка: Уикипедия

Връх Хершел, Източна Антарктика. Снимка: Уикипедия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктика, като голяма част от тях се намират в райони, за които претендира Обединеното кралство, съобщи британският вестник "Телеграф".

Проучванията са прелюдия към вкарването на сондажни платформи, които да експлоатират девствения регион за изкопаеми горива.

Руски изследователски кораби са докладвали на Москва за запаси от общо 511 млрд. барела петрол - около 10 пъти повече от целия 50-годишен добив в Северно море, според показанията, дадени миналата седмица пред Комисията за одит на околната среда /КООС/ към британския парламент.

Данните са резултат от поредица проучвания, извършени от кораба „Александър Карпински“, управляван от „Росгео“ - руската агенция, отговорна за откриването на минерални запаси за търговска експлоатация.

Антарктида следва да бъде защитена от Антарктическия договор от 1959 г., който забранява всякакво разработване на полезни изкопаеми или нефт. Интересите на Обединеното кралство се контролират от Министерството на външните работи, но то е обвинявано, че игнорира възникващата криза.

Миналата седмица младшият министър Дейвид Рътли заяви пред КООС, че министерството му е решило да се довери на уверенията на Русия, че тя просто провежда научни изследвания, и добави: „Наскоро Русия потвърди ангажимента си към ключовите елементи на договора.“

Експерти от региона не са съгласни. Те предупреждават, че гласуването на доверие на Русия, че ще се придържа към задълженията си, е наивно - както стана ясно от нахлуването ѝ в Украйна.

Клаус Додс, професор по геополитика в колежа „Роял Холоуей“, експерт по Антарктида, който също даде показания, заяви, че дейностите на Русия са много по-близки до търсене на нефт и газ, отколкото до истинска наука.

„Договорът за Антарктика е изправен пред нови предизвикателства, не на последно място от страна на недобросъвестния участник Русия и все по-настоятелния Китай. „Росгео“ се занимава със сеизмични проучвания и други свързани с тях геодезически дейности... Дейностите на Русия трябва да се разбират като решение за подкопаване на нормите, свързани с изследванията в областта на сеизмичните проучвания, и в крайна сметка като предвестник на предстоящ добив на ресурси“, каза той.

С решение на КООС е прието да се оспори управлението на антарктическите интереси на Обединеното кралство от страна на Министерството на външните работи след публикации в южноафриканското онлайн списание „Дейли Маверик“, което откри дейностите на Москва, след като нейният кораб за проучвания акостира в Кейптаун.

Подобни въпроси вероятно ще бъдат поставени на дневен ред в Индия по-късно този месец на годишната среща на страните, подписали Договора за Антарктика, на която Русия ще бъде изправена пред предизвикателство относно плановете си за добив на изкопаеми горива.

Британската антарктическа територия (БАРТ) е най-голямата и най-южната от 14-те отвъдморски територии на Обединеното кралство и най-малко гостоприемната, тъй като 99 % от площта ѝ е покрита с лед.

В праисторическото минало обаче там е имало по-топъл климат с растителност, която потенциално е позволила образуването на залежи от изкопаеми горива.

Територията се простира на северозапад от Южния полюс, обхващайки Антарктическия полуостров и море Уедъл - исторически известно като мястото, където е потънал корабът на Ърнест Шакълтън „Ендюранс“, а сега - с потенциалните си огромни запаси от нефт и газ.

По-голямата част от Британската антарктическа територия е обект на конкурентни претенции от страна на Аржентина и Чили, които със сигурност ще се засилят, ако данните от руските сеизмични проучвания се потвърдят от последващи сондажи.

Министерството на външните работи съфинансира Британската антарктическа служба, която разполага с пет изследователски и логистични станции и 250 служители, подпомагани от Кралския флот и от изследователския кораб RSS David Attenborough - всички те се считат за жизненоважни не само за науката, но и за поддържането на претенциите на Обединеното кралство към региона.

Други експерти предупреждават, че конфликтите в Украйна и съперничеството между Китай и САЩ са най-големите заплахи за бъдещето на Антарктида.

Професор Алън Хемингс, командир на станцията на Британската антарктическа служба по време на Фолклендската война между Аржентина и Обединеното кралство през 1982 г., заяви, че нарастващото напрежение може да унищожи договора, който защитава замръзналия континент от разработване. Договорът подлежи на преразглеждане през 2048 г., но всяка участваща страна може да се откаже от него, когато пожелае.

Алберт Луберас Бонаба, изпълнителен секретар на Секретариата на Договора за Антарктика, базиран в Буенос Айрес, Аржентина, заяви, че подобни въпроси ще бъдат обсъждани на годишната конференция на организацията, но не пожела да коментира напрежението около дейностите на Русия.