Договорът за изграждане на два патрулни кораба за ВМС ще се подпише в началото на есента

Това съобщи в Русе командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов

Очаква се в началото на тази есен да бъде подписан договорът за изграждане на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили /ВМС/. Това съобщи в Русе командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, цитиран от БТА.

По думите му в момента текат преговори с немската корабостроителна компания "Фридрих Люрсен", която спечели конкурса за строителството на двата плавателни съда. "Хубавото е, че се планира те да бъдат строени у нас, което означава, че голяма част от оборудването ще може да се закупи от местната индустрия. Ще се даде възможност на българска корабостроителница да придобие опит в изграждането на такива кораби, ще се създадат и работни места", обясни контраадмирал Михайлов.

Той коментира и попълването на състава на Военноморските сили. Обявен е конкурс са 100 вакантни длъжности за матроси във формированията на ВМС. "За нас е много радостно, че пет-шест души се борят за едно място, което показва интерес към моряшката професия. Ще имаме възможност да реализираме добър подбор", каза командирът на ВМС.

Контраадмирал Кирил Михайлов е в Русе за отбелязването на 141-годишнината на ВМС. По традиция събитията започват в крайдунавския град, където са поставени основите на военноморския ни флот със създаването на Дунавската флотилия на 12 август 1879 г. При спазване на всички противоепидемични мерки в Русе бяха наградени военнослужещи за високи резултати в работата. Пред Паметника на моряка се състоя военен ритуал с полагане на венци и цветя.