Атина отбелязва рекордно добра година за туризма, бие Рим по посещаемост

Атина е шампионът на гръцкия туризъм през тази година, като досега международните пристигания са с 9% повече от 2019 г., когато беше регистриран най-високият резултат досега.

Според информация, предоставена на "Катимерини", се очаква картината да се подобри още повече, като наличните места в полетите на авиокомпаниите до Атина през ноември и декември са съответно с 10 % и 20 % повече в сравнение с миналата година и с над 10 % повече в сравнение с 2019 г.

Столицата се е превърнала в дестинация сама по себе си, което е видно от десетките хиляди туристи по улиците на Атина и плажовете на Атика. За това допринасят директният достъп до добре развита крайбрежна ивица с подходяща инфраструктура, както и увеличаването на броя на хотелите през последните години, съчетано с увеличаването на предлагането на краткосрочни наеми.

Преди всичко обаче Атина остава на конкурентни цени в сравнение с други средиземноморски столици като Рим, обясняват водещите хотелиери в центъра на Атина и на Атинската ривиера. С други думи, цената на нощувка остава по-ниска въпреки средното ѝ увеличение с 30% спрямо 2019 г. и увеличението със 100% или повече в петзвездните хотели.

Пътническият трафик на международното летище в Атина е достигнал 3 млн. посетители през септември тази година, което е с 16,3% повече в сравнение с нивата от 2022 г., но и с 11,8% повече в сравнение с предпандемичната 2019 г. Вътрешният и международният пътнически трафик надхвърлиха нивата от 2022 г. съответно с 14,6% и 17,2./БГНЕС