Доклад на Държавния департамент: Има сериозен проблем с човешките права в Северна Македония

Сериозен проблем за човешките права в Северна Македония представляват ограничената независимост на правосъдието, политизираният Съдебен съвет и недостатъчното финансиране, които продължават да затрудняват ефективността на борбата срещу корупцията. Сериозен проблем са и високата корупция и насилието към ЛГБТ обществото, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права в югозападната ни съседка за 2019 година, пише местното издание „Вечер“.

В документа се казва, че има законови санкции за корупция на длъжностни лица и служебните лица в страната, но въпреки че правителството обикновено прилага закона, има случаи на длъжностни лица, замесени в корупция. НПО са посочили, че доминиращата роля на правителството в икономиката създава условия за корупция, тъй като „правителството е най-големият работодател в държавата“.

В своя доклад от 29 май ЕК отбеляза, че страната има „определено ниво на подготовка“ и е „постигнала добър напредък чрез по-нататъшно консолидиране на резултатите от разследването, преследването и провеждането на корупционни дела на високо ниво и промените в законодателната рамка“. Тя обаче призна, че широко разпространената корупция остава проблем в много области, заяви Държавният департамент.

Към 26 август ДКСК е получила 465 граждански сигнала за нарушения, по-голямата част за злоупотреби с публични средства, неспазването на законовите задължения и друго неетично поведение. Освен това комисията е получила 81 жалби за конфликт на интереси. ДКСК е образувал 21 дела, свързани с обвинения в корупция и други 65 случая на непотизъм по собствена инициатива, отбелязва Държавният департамент.

На 21 август Наказателният съд в Скопие издаде 30-дневна мярка за неотклонение на главния специален прокурор Катица Янева за "злоупотреба със служебно положение" във връзка със случая "Рекет". Задържането й последва заповед на Наказателния съд в Скопие на 15 юли срещу директора на 1TV Боян Йовановски (известен още като "Боки 13") и бизнесмена Зоран Милевски по същото дело. Съветът на прокурорите уволни Янева на 15 септември по препоръка на парламента, отбелязва Държавният департамент.

Американското външнополитическо ведомство припомня в доклада, че има длъжностни лица, замесени в корупция. Напредък е постигнат в областта на медиите, въпреки че са необходими усилия за саморегулиране. Отбелязана е и слабата независимост на медиите и насилието и заплахите срещу журналистите. Не е постигнат напредък в подобряването на трудовите и социалните права на журналистите, чиито условия на труд са много лоши. Журналистите все още практикуват самоцензура, се казва в доклада.

За разлика от преди, правителството почита повече независимостта на съдебната власт и е направила подобрения в съдебните решения по делата на Специализираната прокуратура. В доклада се споменава и случаят "Рекет", споменат в секцията за корупция, и Катица Янева и обвиненията за злоупотреба с власт.

ЛГБТИ общността остава маргинализирана, а прокуратурата в Скопие остава неефективна при обработката на съществуващи случаи на реч на омраза и посегателства срещу членове на общността, се казва в доклада на Държавния департамент за правата на човека в Македония за 2019 г.

Основните права на гражданите в Македония, се казва в доклада, са спазени до голяма степен през последната година. Държавният департамент казва, че миналогодишните президентски избори са били проведени добре, но „в ситуация на недоверие към институциите и политическия естаблишмънт“.