Докога БПЦ-БП вместо да учи народа на Евангелските истини, внася смут в душите на вярващите и съблазън за цялото общество?

авторът

авторът

Архимандрит Никанор

"Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления. Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект".

Доклад на Министерския Съвет на Република България, одобрен от Народното събрание на Република България 

Този доклад, забележете, е внесен от действащото до момента българско правителство, назначено от българския президент Румен Радев, когото основателно, или неоснователно, обвиняват в симпатии към РФ. 

Моят въпрос е: 

При положение, че такава е позицията на българската държава, изказана и потвърдена на най-високо политическо равнище, докога БПЦ-БП чрез свои представители и църковни медии ще дава трибуна на лица, които публично са изказвали позиции за руската агресия в Украйна, противни на становището, което заема българската държава, и по същество попадащи в хипотезата на чл.419а НК?

Докога БПЦ-БП, вместо да си гледа работата - да учи народа на Евангелските истини, ще се занимава с политика, че и геополитика даже, и ще внася смут в душите на вярващите и съблазън за цялото общество?

Казано е в Свещеното Писание: "отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу." (Мат.22:21).

Не е работа на духовниците да определят в международните отношения кой е крив и прав - за това си има ООН, Международен съд, както и национални институции - НС и МС! Не е работа на църковните медии да канят и да дават трибуна на уж-богослови, които се правят на международни съдии и геополитици, и подхранват нездрави настроения сред вярващите, противопоставяйки ги на държавата по въпроси, които нямат нищо общо с вярата и богословието!

Щом клирът на БПЦ-БП е на издръжка на данъкоплатците, а отделно тя получава и допълнително големи суми за капиталови разходи от държавния бюджет, нейните служители нямат моралното право да се противопоставят на същата тази държава и да внасят раздор и да разклащат устоите на същото това общество!

 Защото Свещеното Писание ясно говори:

 "...който се противи на властта, противи се на Божията наредба. А ония, които се противят, ще навлекат върху си осъждане." (Рим.13:2)

А какво казва обществото чрез своите официални и легитимни институции за продължаващия военен конфликт в Украйна, върнете се и прочетете в началото на текста!

И за справка: 

Конституция на Република България:
Чл.13
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
Чл.37
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.