Дончев: По последна информация от ЕК крайният срок за предаване на Плана за възстановяване е 2022 г.

Във финалния вариант на плана са попаднали 49 големи инвестиционни приоритети и проекти и 37 реформи

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Целта на плана в един и същи момент да акцентира върху икономическо възстановяване, в същото време, в малко по дълъг хоризонт - икономическо развитие, и освен това реформа. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на обсъждането в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на Проект на Национален план за възстановяване и устойчивост, цитиран от БТА.

Той добави, че във финалния вариант на плана са попаднали 49 големи инвестиционни приоритети и проекти и 37 реформи.

България до 2030 г. има право на 50 млрд. лева с различни източници, посочи Дончев. Девет млрд. евро са предвидените средства, свързани с кохезионната политика. Преките плащания са малко над 5 млрд. евро. Планът е 1/4 от този разполагаем ресурс, уточни той.

Томислав Дончев уточни, че първоначално Европейската комисия /ЕК/ е посочила, че в плана трябва да попаднат мерки, които не се финансират от другите инструменти. Впоследствие тази позиция на ЕК е била смекчена.

Затова след дълги разговори със синдикални и работодателски организации в плана са попаднали и нови фондове, които допълват инструменти, които ще са налични по оперативните програми. Дончев даде за пример мерки за подкрепа на бизнеса и социални мерки.

Към момента планът е в напреднала степен на съгласуваност с ЕК. От всички анонси от страна ЕК е ясно, че срокът до 30 април би следвало да е инструктивен. От последната информация от ЕК се разбира, че крайният срок, в който държавите могат да представят планове, е 2022 г., допълни Дончев.

Финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесена на утрешното заседание на Министерския съвет, каза още Томислав Дончев. Той увери, че до последния ден, докато изпълнява отговорностите си на зам. министър-председател, ще работи за подобряване и изчистване на всеки един технически детайл от плана.

Томислав Дончев уточни, че ако някой пожелае, може да се възползва от т.нар. процедура по предварителна проверка от страна на Европейската комисия /ЕК/ на плана. Затова планът може да се внесе за предварителна проверка. Тази предварителна проверка е по 11 критерия. Той не може да отговори колко време би отнела тази проверка. Според него, обаче, е редно е планът да се внесе в ЕК, след като тази предварителна проверка приключи. В момента ситуацията има много неясноти. Действията да бъде внесен планът прибързано биха могли да бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство.

Ако наистина има воля за ново съдържание на плана, нов екип, частично базирайки се върху стария план, би могъл да разработи изцяло нов план в рамките на 6-7 месеца, смята вицепремиерът в оставка. Дали това ще забави изплащането на средствата по плана, Дончев не може да отговори. Според него Народното събрание трябва да се произнесе, и каквото то възложи на това или на следващото правителство, то трябва да бъде изпълнено.

Няма как да бъдат финансирани нови ядрени мощности, с изключение на ВЕИ, отговори Томислав Дончев на въпрос на депутат от комисията. Той добави, че не могат да се финансират и мерки за ликвидна подкрепа. Няма как по плана да се финансира директна помощ "твърда ставка" за бизнеса, както и директна помощ за домакинствата и хората. "Планът не позволява подобен тип инвестиции", допълни той.