Междуведомствена група е изработила протокол за реакция при сигнал за взривно устройство

Той ще бъде приложен и към изборните секции в деня на вота, и към училищата

Гълъб Донев

Гълъб Донев

Правителството е напълно готово за изборите на втори април. Сигурността на вота, там, където българските избиратели ще упражнят вота си, е напълно гарантирана. Българските избиратели не трябва да се притесняват от хибридните заплахи от последните дни.  Всички избирателни секции ще бъдат охранявани от органите на МВР.

Това заяви премиерът Гълъб Донев по повод охраната и сигурността по време на изборите.

Той беше категоричен, че към момента от службите и МВР е установено, че сигналите за бомби са хибридни заплахи и едва ли целят сваляне на избирателната активност. „Целта е друга. Да се всее паника и страх у българските граждани. Защото заплахите започнаха към училищата. Всички съседни държави от региона на Балканите са понасяли подобен тип хибридни заплахи по имейл. Всички те са се оказвали фалшиви и фиктивни. Няма никъде установени взривни устройства. Работим и с партньорски служби от други държави. Мога да гарантирам че сигурността в училищата и в изборните секции в деня на вота ще бъде гарантирана".

Премиерът подчерта, че междуведомствена група е изработила протокол за реакция при сигнал за поставено взривно устройство, който ще бъде приложен и към изборните секции в деня на вота, и към училищата. „Нашите усилия са следващата седмица учебният процес да бъде нормален”.