Доц. Ангел Кунчев: Въпреки увеличението на случите сме още далеч от „шведския модел“

Избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки, заяви главният държавен здравен инспектор

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев

Моето лично мнение е, че избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки – нощните заведения и спорта. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ.

Все пак въпреки увеличението на случите през последните дни сме още далеч от „шведския модел“. В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

Мерките не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на „плюсовете и минусите“. „Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване“, заяви Кунчев.

Все още най-точни в диагностицирането на заразата с COVID-19 са PCR тестовете, които дават резултат до 90% точност, но много зависи дали пробата е била взета правилно и в кой стадии на болестта е взета, важно е пробата да стигне изключително бързо до лабораторията, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод на фалшиво положителните проби при някои изследвания на пациенти.

Има подобрение и при бързите тестове, като вече има изследвания със 70% точност, докато в началото са били от порядъка на 50%, но все още не може да се сравняват с PCR изследванията.