ДПС: Очакваме от новия главен прокурор това, което видяхме от стария

Избирателят на ДПС е мъдър и изключително добре се ориентира в обстановката коя партия предлага по-добри платформи за управление. Колегите от цялата област Кърджали трябва да бъдат поздравени - 7 от 7 кметове още от първи тур. А ако проследите броя на кметовете на кметства в цяла България, може би ще се изненадате, но кметовете на кметства на ДПС са 35% в цялата страна. Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от ДПС Хамид Хамид като обобщение на резултатите на движението на Местни избори 2019, предаде Канал 3.
 
"Не успяхме да вземем втори областен град, но в някои областни градове взехме сериозен напредък, работата продължава. Господин Казак направи една изключително приятна за всички, иновативна кампания в Шумен, за нея бяхме поздравявани дори от нашите опоненти - добра, открита, близка до избирателите.
 
Мисля, че държавната субсидия от 1 лв. затрудни всички партии на тези избори, имаше по-малко пари за реклама, но каквото е решил законодателят, ние ще се съгласим с решенията. Много партии и политици прегърнаха идеята с цел популизъм", изтъкна Хамид Хамид, като предсказа много интересен предстоящ дебат в НС за партийните субсидии.
 
На въпрос на водещата за изключения от ДПС бивш председател на движението Лютви Местан, Хамид Хамид отговори лаконично: "А кой беше Лютви Местан?" И продължи: "Нека да не ексхумираме политически трупове, избирателът е мъдър, той много лесно - и на европейските, и на тези избори, различи ментето Местан."
 
Според Хамид Хамид изминалите Местни избори 2019 не са били честни заради включването на държавната машина, която упражнила натиск и принуда. "Те бяха първите по рода си, в които държавната машина, институциите, държавните учреждения и предприятия бяха включени като агитационни средства за упражняване на натиск, като този път бяха изключително агресивни, използваха метода на принудата и на заплахата, и това нажежи кампанията до прегряване.
 
Имаше такива случаи в регионите, смея да твърдя, че целият държавен апарат бе впрегнат да участва в тези избори, което не бива да се допуска. Ще си направим анализа допълнително, ще си вземем изводите", заяви Хамид Хамид.
 
Депутатът от ДПС взе отношение и за насроченото за четвъртък второ гласуване във ВСС на кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев. "Трябва спокойно да видим приключването на процедурата - самата процедура не е тема на политиците, те са приключили с гласуването на текстовете, приети за нормалното протичане и прозрачност на независимата съдебна система. 
 
Очакваме от новия главен прокурор това, което видяхме от стария: спазване на законността, да не се поддава на внушения от малки групички и различни НПО, финансирани от олигарси. Очаквам и от новия главен прокурор стриктно спазване на законодателството, без залитане на политически теми, без политически изказвания, каквито си позволява, например, един председател на един върховен съд (председателят на ВКС Лозан Панов - бел. ред.).