Драмата със сънародниците ни в Норвегия продължава: Отнеха децата на 12 български семейства

След раждането на детето основната отговорност за отглеждането му се поема от държавата

12 български семейства са станали жертва на норвежката социална служба, която е отнела децата им. Според наложената скандинавска система след раждането на детето основната отговорност за неговото отглеждане се поема от държавата.

Много българи емигрират в Норвегия в търсене на по-добър живот, но всичко се променя след раждането на децата. Тогава голяма част от семействата стават жертва на социалната служба в северната страна, носеща името "Барневарн". Сигнали към институцията се подават за тормоз, насилие, а понякога дори за различен възглед за възпитанието на децата.

"Стига се до безумия, като това едно дете да има кариес в зъба. Автоматично се приема живота на детето е поставен под риск и се предприема мярка по закрила", обяснява пред Канал 3 Николай Николов от Асоциация на бащите в България.

Оказва се, че този тип социална система се разпространява и в други европейски страни.

Много вече установени в скандинавската страна семейства са принудени да се върнат обратно в България от страх, че може да изгубят децата си. Подкрепа за тези семейства оказва Асоциацията на бащите в България, която през годините се е сблъсквала с много и най-различни истории.

"Има някои драстични случаи. Един баща разказа как са накарали в норвежка детска градина неговото момченце да се преоблича като момиче, за да осъзнае сам пола си", посочва Динка Иванова от Асоциацията на бащите в България.

Не само българи са на мушката на социалната система в Норвегия - около 1000 деца от руски и 600 деца от полски семейства вече са отнети от семействата си от "Барневарн".

Случаите на другите държави с отнети деца надхвърлят 1800. Световната общественост се вдига на протести срещу налагането на норвежките семейни ценности.