Рибената чорба трябва да е бистра, люта и гореща и да ухае на мащерка

След девесила мащерката е другата любима миризма на рибата. Рибената чорба трябва да е бистра, люта и гореща и да ухае на мащерка, казват познавачи. Но голяма грешка би било да сложите на печена риба мащерка и розмарин например - както казахме, и двете отиват на риба. Да, но една по една. И двете са специфични доминиращи подправки и ако се смесят, няма да се усети нито едната, нито другата, а най-вероятно и ароматът на риба. Освен това розмаринът е за печене на фурна или грил - не за чорби.

Ето и една рецепта за рибена чорба на supichka.com

Необходими съставки:

риба
500 грама
моркови
2 броя
целина
1/2 глава
картофи
2 броя
лук
1 глава
девесил
1/2 връзка
черен пипер
1/2 чаена лъжица
Рецептата:

За приготвянето на вкусна рибена чорба трябва да се следват няколко златни правила. Първото е, че за вкусна рибена чорба е необходимо тя да бъде приготвена с по-голямо количество риба, или колкото повече риба, толкова по-вкусна е рибената чорба. Второто правило гласи, че вкусна рибена чорба без девисил няма. Девисилът е задължителен за рибената чорба, като най-добре е девисилът да бъде пресен, но ако нямате подправката в прясно състояние, може да ползвате и сух. Следвайки тези правила, приготвянето на рибена чорба е лесно, а полученият резултат - много вкусен!

Първата стъпка от рецептата за рибена чорба е сваряването на рибата. Може да ползвате различни по вид риба. Рибената чорба на снимката е приготвена от главата и опашката на една риба толстолоб. Имайте предвид, че ако ползвате само глави и опашки, е добре те да бъдат така отрязани, че да е останало и от месето на рибата.В голяма тенджера слагате рибата, добавяте 1 чаена лъжица сол и заливате с вода, така че водата напълно да покрива рибата. Варите до пълно сваряване на рибата, след което я изваждате с решетъчна лъжица от бульона, а самият бульон прецеждате през ситна цедка. След като рибата изстине, старателно я почистете от костите.
Докато рибата ври, измийте и почистете морковите, картофите и целината и ги нарежете на дребни кубчета. Почистете лука и го нарежете на много ситно.Добавете всички зеленчуци към прецедения бульон и върнете тенджерата на котлона.
След като зеленчуците поврат около десет минути и са полусварени, добавете почистената риба и ситно нарязания девисил и черния пипер и оставете да поври още около десет минути.

Всяка купичка рибена чорба сервирайте с резен лимон.