ДС се видяла в чудо от антисъветски прояви на български студенти в СССР

Това сочат документи, публикувани от Комисията по досиетата

Държавна сигурност се е видяла в чудо от антисъветски прояви на български студенти по време на следственото им в Съветския съюз.

Данните за тях достигат днес до нас благодарение на запазените архиви на ДС, а desebg.com един от документите, публикуван в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 година.  Той представлява строго секретна докладна относно: Допускане на някои слабости по подбора и изпращането на студенти, аспиранти и специализанти във висшите учебни заведения и институти на Съветския съюз.

Докладната е от оперативната група на МВР-ДС за връзка в Москва и е от 1972 година.

В нея е отбелязано, че към началото на 70-те години на ХХ век са намалели проявите от политически, криминален и антиобществен характер на български студенти, аспиранти или специализанти.

„Тези успехи биха били още по-големи, ако не се допускат някои съществени слабости по подбора и изпращането на студенти, аспиранти и специализанти в институтите на Съветския съюз”, е посочено в документа.

Оперативната група за връзка на ДС в Москва смята, че основният проблем е допускането на следване в СССР на „политически неукрепнали” студенти или такива с „лош политически произход”.

Посочени са редица конкретни случаи на студенти с антисъветски прояви, буржоазно възпитание или чиито родители са обект на преследвания и дори изпращане в концлагери за „вражески позиции”.

„Напълно основателна е тревогата на някои другари, че с подценяване въпроса за подбора на студенти, аспиранти и специализанти за Съветския съюз се подценява въобще въпроса за създаване бъдещите кадри на в научните институти”, се казва още в докладната.

В нея са предложени мерки за недопускане на неправилен подбор при изпращане на студенти в СССР.

ds_studenti_001.jpg

ds_studenti_002.jpg

ds_studenti_003.jpg

ds_studenti_004.jpg

ds_studenti_005.jpg

ds_studenti_006.jpg

ds_studenti_007.jpg