ДС убива в лагера "Слънчев бряг" Иван Карадочев - един от първите благодетели на футболния "Левски"

Иван Карадочев, снимка: Личен архив на Богдана Карадочева

Иван Карадочев, снимка: Личен архив на Богдана Карадочева

Хиляди са жертвите на комунистическия режим, но малко известен факт е, че Държавна сигурност убива един от благодетелите на футболен клуб „Левски” в концлагер. Става дума за търговеца Иван Карадочев, известен и с това, че е баща на певицата Богдана Карадочева. Сайтът desebg.com припомня неговата жестока съдба. Роденият в Троян през 1907 г. Иван Карадочев е не само почитател на синия клуб, но малцина знаят, че той е един от неговите благодетели през 30-те години на ХХ век. Тогава той подпомага „Левски” материално за неговото развитие.

През 1960 г. обаче комунистическият тоталитарен режим не може да му прости, че продължава да се занимава с частна дейност като търговец на кожени изделия и го въдворява в създадения през август 1959 г. нов концлагер – този край Ловеч, придобил публичност като лагера „Слънчев бряг”. Въдворяването на Иван Карадочев в лагера е утвърдено със строго поверителна заповед №60 от 19 ноември 1960 г. на зам.-министъра на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, един от най-доверените хора на първия секретар на БКП Тодор Живков във висшето ръководство на МВР-ДС.

В лагера Карадочев е въдворен на 8 декември 1960 г. Оцелели лагеристи свидетелстват по делото за убийствата в лагера през 1990 г., че след като се запознава с досието му отговорникът по ДС в лагера капитан Николай Газдов започва да крещи на Карадочев: „Частник, частник!” Търговецът и запален левскар оцелява една 15 дни в ада край Ловеч. Той е убит в резултат на жесток побой в продължение на няколко дни, извършен от бригадири под наблюдението на човека на ДС в лагера Газдов.