ДС за посетителите в църквите през Страстната седмица: По вида им личи, че са бивши хора

Държавна сигурност е следяла и докладвала какви хора посещават църковните храмове по време на големите християнски празници, свидетелстват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго поверителна справка за посещенията на църквите на 14 април 1955 г.

Това съвпада със страстната седмица преди Великден същата година, докато Възкресение Христово се е чествало на 17 април 1955 г.

От документа става ясно, че оперативен работник на ДС е посетил църквата „Света София” на Велики четвъртък. „Към 20 часа църквата беше пълна. Голямото посещение се дължеше на това, че в тая църква тая вечер служеше патриархът. В болшинството си посетителите бяха възрастни хора и то жени. Мъжете, предимно възрастни, по вида им личи, че са бивши хора”, докладва оперативният работник.

С термина „бивши хора” комунистическият режим обозначава по съветски образец предтавители на елита преди 9 септември 1944 г. В справката е дадена информацията за посещенията в още няколко столични православни храма.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата 2017 г.:

carkva_ds1.jpg