Стратегически бомбардировачи кръжаха над Хасково с часове

Американските Boeing B-52H Stratofortress са излетели от летище в Испания

Два стратегически американски бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress летяха над Хасково и Кърджали в рамките на тренировъчни мисии. В продължение повече от два часа самолетите летяха в кръг над Югоизточна България.

Жителите на Хасково коментират кръглите следи на бомбардировачите в социалните мрежи. От там става ясно, че полетите са започнали около 11:40 часа днес и са продължили до около 13:15 ч. По-късно самолетите се отправили към Румъния, където единият най-вероятно е презаредил гориво във въздуха от въздушната цистерна Boeing KC-135R Stratotanker.

Данните в сайта FlightRadar24 показват, че бомбардировачите са излетели от летище в Испания, намиращо се близо до Севиля. Самолетите са се движели на около 7000 метра надморска височина, което ги е направило по-лесни за наблюдение. Таванът на полета на Boeing B-52H Stratofortress е двойно по-висок, пише Новини.бг.

Бомбардировачът е дълъг 48.5 метра, а размахът на крилете му е 56.4 метра. Максималната скорост е около 1 050 км/ч., но В-52 обичайно лети с около 850 км/ч. Той може да носи 32 тона бомби и ракети.