Две години прокуратура мълчи как пет кашона със секретна информация за политици, бизнесмени и бандити се оказаха в частен дом в Банкя

Методи Андреев и Серафим Стойков

Методи Андреев и Серафим Стойков

Методи Андреев и Серафим Стойков по следите на скандала

Две години Софийска военна прокуратура бездейства и проспива скандален случай, оповестен лично от главния прокурор. Става дума за  5 кашона с документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) открити при претърсване в жилището на бивш служител в служба „Архив“ на МВР. Новината бе съобщена лично от Иван Гешев на 15 октомври 2020 година в Народното събрание при представяне на доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона за първите осем месеца от годината. Според Гешев „… в тях се съдържа информация за почти всички знакови политици след 1989 г., за почти всички криминални авторитети и почти всички бизнесмени след 1989 г., включително и оригинални документи за магистрати“. 

Месеци по-късно обаче няма никакво развитие по мистериозния случай,

както и информация, какво е предприело държавното обвинение. Бездействието провокира в началото на май тази година Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата(2001-2003) и Серафим Стойков, бивш ръководител на служба „Архив“ към МВР да изпратят Открито писмо (виж в прикачените файлове писмото и получените до момента отговори, б.р.) до осем държавни институции, с искане за повече светлина около скандалния случай.

До момента  сме получили отговори само от Върховна касационна прокуратура, ДАНС и МВР. ВКП  всъщност не дава никакъв отговор, а ни информира съвсем сухо, че са препратили нашето писмо до Софийска военно-окръжна прокуратура, но от там за сега цари пълно мълчание. От отговора на ДАНС всъщност разбираме, че по скандалния случай вече има образувано досъдебно производство, а поради тази причина те не могат да предоставят повече информация. Министър Бойко Рашков хвърля повече светлина – секретните документи са открити в жилището в град Банкя на служител на Дирекция „Информация и архиви“ към МВР. Извършена е проверка в масивите на министерството, но не е открита липса на въпросните документи, а МВР е оказало пълно съдействие на Софийска военно-окръжна прокуратура, но към момента нямат информация за предприетите от тях действия към уличения служител.

Това обясни пред Faktor.bg Методи Андреев. Според него пет от институциите, до които са адресирали писмото си, все още мълчат и не изразяват позиция.

"За нас тази тема е изключително чувствителна и важна, защото 32 години след падането на комунизма, в България работи на пълна пара фабрика за компромати, захранвана от бивши служители на ДС и МВР, а

до сега няма наказано или осъдено лице

за злоупотреба и нерегламентирано разпространяване и съхранение на подобна информация", обяснява Серафим Стойков. Според него в случая става най-вероятно дума за незаконно копирани документи с гриф "Строго секретно". 

"Случаят ни заинтересова, защото по думите на Гешев касае всички знакови политици на прехода, магистрати, бизнесмени, както и известни лица от ъндърграунда. Задаваме си въпроса - какво може да се съхранява за тези хора в информационните масиви на МВР и то  класифицирана информация? Вероятно става дума за корупционни схеми и криминални дейния, или въпросните лица са уличени за връзки с чужди държави и разузнавания, или са съпричастни с ДС. Възможно е МВР да е събирала компрометираща информация за политици и магистрати и бизнесмени, но защо тези документи се съхраняват в архива на специалните служби, ако са данни за престъпления защо не са стигнали до прокуратурата за образуване на дела? Обезпокоително е че тук става дума за стотици, а може би и хиляди лица, които в някаква степен се оказват зависими от службите и могат да бъдат обект на изнудване. Така прокуратурата има влияние върху всички лица, чиито имена са попаднали в тези пет кашона. Освен това - възможно ли е лицето, в чийто дом са намерени секретните документи, също да е зависимо от държавното обвинение и да е притискано да бъде особено услужливо към прокурорите, които го разследват. Това е човек, който притежава огромна информация. Ние знаем името му, но заради досъдебното производство не можем да го разгласяваме", обяснява Методи Андреев.

"В този случай няма как да не зададем въпроса – Комисията за защита на класифицираната информация интересува ли се от този скандал, какво е нейното отношение, защо мълчи до сега на нашето писмо", пита Серафим Стойков.

Методи Андреев е озадачен – какво има да се разследва в този случай две години.

"Прокуратурата отдавна трябваше да е излязла с ясно становище, да е внесла обвинителен акт в съда и да има наказани. 

От обществен интерес е да има развръзка по случая,

призоваваме прокуратурата да не протака прекалено дълго този случай, нещата са ясни, тук няма неизвестен извършител. В 43-то Народно събрание бях в комисията за контрол на службите, и когато разглеждахме делото „Червеи“, което бе за теч на информация от МВР, институциите се оправдаха, че не могат да ни дадат никаква информация, защото е започнало досъдебно производство. Сега кашоните с документи открити в дома в Банкя стоят най-вероятно в прокуратурата и притежават силата на огромен натиск срещу тези хора. Прокуратурата може да е господар на досъдебното производство, но в момента тя разполага с документи, които са извън полето на нейния интерес като институция. И понеже недоверието към  обвинението е голямо, смятам че бързото произнасяне по този случая и вкарването му в съда е от интерес на самата прокуратурата", добавя Методи Андреев.

Прикачени файлове