Борисов: ДАНС работи по две версии за аварията на газопровода България-Гърция

Според премиера тръбите са стари

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има две версии, които се проверяват от ДАНС за аварията на газопровода България - Гърция. "Моята версия е, че тръбите са стари. Екипите са на място и се работи по отстраняване на аварията", каза още той.

От "Булгартрансгаз" съобщиха, че е имало авария на преносния газопровод за Гърция. Тя е станала днес, 27 юли, в 07.56 часа. Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата, уточняват от дружеството.

Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция.При аварията няма пострадали, се посочва в съобщението.

До медиите бе разпространено и прессъобщение от проектната компания ICGB, според което няма настъпил инцидент по трасето и инфраструктурата на газопровода България-Гърция.

Ето и пълният текст на съобщението им:

Във връзка с появилата се информация за настъпил инцидент с газопровод в района на Кулата, искаме да ви уведомим, че не става въпрос за инфраструктурата по трасето на газовия интерконектор Гърция-България. Проектът IGB – междусистемна газова връзка Гърция-България се изгражда от проектната компания ICGB. Към момента работата по изграждането на интерконектора напредва по план, без настъпили аварии или инциденти.