"Дворец за Путин“ е най-гледаният филм в Русия за 2021 година

снимка: Би Ти Ви

снимка: Би Ти Ви

Най-големият сайт за видео споделяне YouTube предостави статистика за най-популярните видеа за 2021 г. в няколко страни (без България). В Русия класацията оглави филмът разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални „Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп“, излъчен по канала на намиращия се в затвора Алексей Навални. Той е събрал над 119 милиона гледания от януари насам, пише "Сега".

„Дворец за Путин“ бе пуснат на 19 януари, 2 дни след като Навални беше арестуван на летище Шереметиево в Москва при завръщането му от Германия, където премина лечение и рехабилитация след тежко отравяне. През февруари московският съд замени условната присъда на Навални по делото Ив Роше с реална и той беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор. В момента излежава присъдата си в поправителна колония No2 в град Покров (Владимирска област).

В продължение на почти 2 часа филмът разказва за държавни разхищения и корупция, с парите от които в района на Краснодар, специално за президента на Руската федерация, вместо детски лагер е построен огромен луксозен комплекс на стойност 100 милиарда рубли. Според разследването на ФКБ Навални зад всичко това стои Путин и негови близки олигарси.

Владимир Путин публично отрече да притежава имота. Тогава за собственик на двореца се обяви милиардерът и приятел от детските годин на президента, Аркадий Ротенберг.

Фондът за борба с корупцията е организация. създадена от Алексей Навални през 2011 г. с цел разследване и разкриване на корупционни схеми и борба с корупцията във висшите органи на руската държава. От 2013 г. насам ФБК е провел и публикувал над 80 антикорупционни разследвания. През октомври 2019 г. руското министерство на правосъдието обяви ФБК за „чуждестранен агент“. На 9 юни 2021 г. ФБК беше призната за екстремистка организация и ликвидирана със съдебно решение. 

Трите най-популярни видеа в YouTube в Русия включват още епизод на развлекателно-хумористичното  интернет шоу „Что было дальше“ с Александър Гудков и Антон Лапенко (над 31 млн. гледания) и интервюто на Юрий Дуд с популярния украински блогър и музикант Ивангай (над 21 млн. гледания) от Рио де Жанейро. 

Първото място сред музикалните клипове зае Султан Лагучев — баянист и сватбарски певец от Карачаево-Черкезката автономна област, събирал изненадващо много зрители в YouTube с най-популярната си песен „Горкый вкус“ (125 млн.). Втори и трети  станаха клиповете „Дуло” на рапъра Моргенщерн и „Чао! Чао! " на Супер Жорик (Михаил Галустян — шоумен и комедиен актьор), с по над 80 млн.  гледания всеки.