Дянков: Шанс да се състави кабинет е, ако третият мандат отиде в "Български възход", а не в ДБ

Редовно правителство трябва и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген, казва още бившият финансов министър

Симеон Дянков

Симеон Дянков

Не сме готови за по-ниска инфлация, но есента на 2023 г. можем да минем към едноцифрена инфлация. Това мнение изрази бившият финансов министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

Важно е инфлацията да не намалява с темп по-бърз от този в Европа, защото е важно за влизането в Еврозоната, подчерта Дянков.

Той посочи, че е малко вероятно България да покрие критериите за влизане в Еврозоната през 2024 г.

На България й трябва редовно правителство, за да се приеме редовен бюджет, каза Дянков и добави, че без редовен бюджет България не може да влезе в Еврозоната. Според него трудно ще караме с удължителния бюджет от миналата година. Той  разкритикува намаляването на ДДС ставките, което според него са много необосновани и необмислени популистки ходове.

Дянков изтъкна, че по-добрата алтернатива е да има редовен кабинет. Трябва редовно правителство и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген, и за Плана за възстановяване.

Увеличаването на минималната работна заплата на 780 лв. е умен и превантивен ход на служебното правителство, изтъкна бившият финансов министър.

Симеон Дянков оцени като положително и решението на Народното събрание да задължи служебния вицепремиер по еврофондовете да предоговоря Плана за възстановяване.

По думите му кредитите от февруари-март месец ще се вдигнат и са възможни още сътресения. Около 2-2.5% ще се увеличат всички лихви до май месец в България, изтъкна бившият министър.

Ако третият мандат за съставяне на правителство отиде при "Български възход" на Стефан Янев, може да се състави кабинет, но ако мандатът отиде при ДБ, това няма да се случи, смята първият финансов министър в правителство на ГЕРБ.