Джейми Оливър до Борис Джонсън: Предстои сериозно да застрашите общественото здраве

Задава се вълна от храни, които доскоро бяха незаконни, пише световноизвестният кулинар

Джейми Оливър

Джейми Оливър

Джейми Оливър, световноизвестният британски кулинар и привърженик на здравословното хранене - особено на децата, води кампания в защита на стандартите за храни в родината си, която напусна Европейския съюз и вече води преговори за търговски споразумения, след като на 1 януари 2021 г. се оттегли и от равноправното участие на единния пазар на ЕС. От тях ще зависи и дали България и Европа няма да се лишат от британски храни.

Ето неговото обръщение до Борис Джонсън, публикувано в "Дневник", което не е просто писмо от един готвач до неговия министър-председател.

Скъпи Борис Джонсън,

Надявам се, че сте добре и семейството ви е в безопасност.

Пиша това писмо, защото вярвам, че предстои сериозно да застрашите общественото здраве и да разкъсате деликатната тъкан от фермери и производители на храни, която е в сърцевината на тази страна. Докато всички се бяхме фокусирали върху последиците от тази ужасна пандемия, повечето четящи това вероятно не знаят, че изкомандвахте вашите депутати да отхвърлят поправки в Закона за земеделието, които щяха да запазят британските стандарти за храните и отглеждането на животни при бъдещи търговски сделки и внос.

Вероятно ще отворим портите си за вълна от нискокачествена храна, която иначе би била незаконна в Обединеното кралство. Обработеното с хлор месо от пилета е само върхът на айсберга. Говорим за генетично модифицирана храна, за тъпчене на животни с хормони и антибиотици, за забранени пестициди, убиващи пчелите ни, както и за лавина от храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар. Нещо повече - заплашваме бъдещето на собствените си фермери и производители на храни, които - въпреки изключителните предизвикателства - здравата работят за това да ни изхранват през COVID кризата.

Борис, във вашата власт е да очертаете една интелигентна структура, в която ще съхраним високите си стандарти, както и възможността да сключваме търговски сделки, носещи добро за икономиката ни. Според мен някои от най-големите възникващи икономики в момента са гладни за доставки на храни - безопасни и на които може да се има доверие, и от това Великобритания може да спечели много. Брандът Britain и богаството ни от производители на храни вече са в идеална позиция да се включат, но ако хранителните стандарти бъдат отслабени, ще влезем в спирала, водеща към дъното. И вярвам, че в такава надпревара кой ще има по-ниски стандарти ние ще изгубим. Общественото здраве ще бъде копрометирано и значително ще отслабне способността ни да изнасяме качествени продукти, на които може да се има доверие.

Няма нужда да напомням, че най-вероятно COVID-19 тръгна от хранителната верига. Тази криза категорично накара всички ни да се спрем и да се замислим малко повече за това какво ядем, откъде идва храната ни и как това се отразява на телата ни. Връзката между високи стандарти, хранителна сигурност, хуманно отношение към животните, етика, проследимост и устойчивст никога не е била толкова важна. Всичко това засяга всички ни всеки ден.

Борис, знам, че трябва да водите по начин, който позволява екипите ви да си вършат работата, когато става дума за търговски сделки. Предполагам, че отхвърлихте поправката, за да получите картбланш в името на това бързо да приключите такива споразумения. Разбира се, че искаме да се търгува, но не на всяка цена.

Стандарти, фиксирани в закон, всъщност засилват вашата позиция на преговорите. Вярвам, че имате способността да намирате правилния баланс. Нещо, което изглежда като елементарно законодателно решение, ще бележи мястото ви в историята като защитник на страната и на нейния просперитет или като някой, който е отворил Кутията на Пандора за бързо съсипване на британската хранителна и аграрна индустрии.

Това е повратен момент и възможност за всички ни да изградим отново силна и по-добра хранителна система. Ако се окаже, че производителите от други държави могат да създават и да ни продават храни според високите британски стандарти, но на по-ниски цени от нашите, така да бъде, нека спечелят. Разбира се, трябва да бъдем гъвкави и отворени за търговия със стари и нови приятели. Но в крайна сметка трябва да се стремим да повишаваме стандартите на търговските ни партньори, не да преговаряме как да понижим нашите собствени. С активизирането на тези търговски преговори трябва да демонстрираме, че сме си взели поуки от тази пандемия.

COVID кризата подчерта необходимостта да опростим хранителната си система, така че да сме по-независими от внос. Великобритания е благословена с някои от най-добрите производители на храни в света и понякога трябва да ги ценим и защитаваме. В момента произвеждаме едва 35% от зеленчуците и 16% от пресните си плодове. Климатът ни е перфектен за отглеждането им, така че лесно бихме могли да го правим на собствения си праг - не само за нас, но и за износ. А производството на повече плодове и зеленчуци, разбира се, е нещо добро и за планетата.

Борис, призовавам ви за нов подход към Закона за земеделието. Само вие имате власт да ни поведете по правилния път. Само вие имате власт да накарате всички онези депутати да одобрят поправката.

Този закон трябва да защитава високите британски стандарти за безопасност на храните, проследимост, хуманно отношение към животните и околната ни среда. Той трябва да гарантира, че британските фермери и производители на храни ще продължат да се развиват и доставят устойчиво създадена и здравословна храна, без да се тревожат за това, че нечестно ще бъдат изтласкани от пазара.

Знам, че като премиер откровено работите за интересите на Великобритания, но истинската демокрация не може да разчита само на думата на един мъж или жена - тя изисква гаранциите на трайни законови рамки, определящи решенията, засягащи британския бизнес и обществено здраве.

Остават ни само няколко дни да поправим това преди следващия важен дебат в Камарата на лордовете на 10 юни. Надявам се, че обществеността вече пише разтревожени писма до своите депутати.

Това е уникална възможност за Вас като министър-председател да демонстрирате истински лидерски качества и да преобразите хранителната ни система в нещо по-добро. Това е възможност да подкрепим всички работници, благодарение на които имаме храна на масите си по време на кризата. Възможност, позволяваща Великобритания да определи стандарт за устойчиво производство на храни, и - което е още по-важно - да постави в сърцевината на това управление общественото и детското здраве.

Качествената храна трябва да е достъпна за всички, но след като почти 20 години водя кампания за детското здраве, съм все по-загрижен от въздействието, което лоши търговски сделки може да имат върху нашите деца. Те ще бъдат най-застрашени, ако пазарите ни бъдат залети от нездравословни храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

Трябва на първо място да поставяме здравето на децата си. В момента повече от всякога трябва децата ни да израснат силни и здрави, готови да се справят с всичко, което им се случи. Тъкмо видяхме, че затлъстяването и свръхтеглото правят хората по-податливи на COVID-19. Категорично трябва да дадем на децата си най-добрия шанс да правят здравословни избори.

Борис, както сам отбелязахте, дължим на бъдещите ни поколения възможността да изградят нещо по-добро. Всяко осмо работно място във Великобритания е свързано с доставките на храни. Този Закон за земеделието е много важна първа възможност да помогнем на британската икономика да се възстанови и да подкрепи хиляди малки и семейни бизнеси, като в същото време браним нашето здраве и малките градчета и провинцията.

Моля ви да се възползвате от тази възможност и да ни гарантирате, че няма да се правят компромиси с хранителните стандарти.