„Джеймс Уеб“ засече на Юпитер вятър, два пъти по-бърз от ураган пета категория

Голяма изненада за учените

Макар първоначално да се говореше, че космическият телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" (JWST) ще разкрие най-далечните хоризонти на Вселената - и това със сигурност е така - някои от най-прекрасните снимки на обсерваторията всъщност са от нашата собствена Слънчева система.

С позлатения си кошер от огледала и инфрачервено оборудване, като например камерата за близкия инфрачервен спектър (NIRCam), космическият телескоп "Джеймс Уеб" ни запозна отново със зашеметяващото място, което наричаме свой дом, карайки ни да се чувстваме така, сякаш виждаме нашите планетарни съседи за първи път. Той дори ни предложи затрогваща гледка към крехките пръстени на Нептун - нещо, което не е правено от 30 години.

Но учените обявиха, че освен че ни предлагат нов поглед към Слънчевата система, изображенията на JWST на нашето космическо съседство ни предоставят и нови данни за планета, която смятахме, че познаваме доста добре: Юпитер.

Снимките, които обсерваторията направи на газовия гигант миналата година, успяха да ни покажат съвсем нови неща за неговите луни, атмосфера и пръстени. (Да, Юпитер също има пръстени!) По принцип, след като разгледа изображенията, които JWST засне на Юпитер през 2022 г., екип от изследователи разбра, че на планетата има високоскоростен реактивен поток, който се разпростира на повече 4800 км и се движи със скорост от около 515 км/ч.

"Това напълно ни изненада", казва Рикардо Уесо от Университета на Страната на баските в Билбао, Испания, и водещ автор на статията, описваща откритията. "Удивително е за мен, че след години на проследяване на облаците и ветровете на Юпитер от многобройни обсерватории, все още имаме какво да научим", каза Лий Флетчър от Университета в Лестър, Обединеното кралство, участник в новото изследване.

Какво може да означава това?

Според екипа новооткритото струйно течение на Юпитер, което се движи със скорост около два пъти по-голяма от тази на ураган от пета категория на Земята и се намира точно над екватора, може да хвърли известна светлина върху бурната атмосфера на планетата. Всъщност всички тези снимки на Юпитер от 2022 г. могат да помогнат на изследователите да направят изводи за това какво се случва в небето на гигантската планета с кайсиево-прасковен цвят.

"Това, което винаги сме виждали като размазани мъгли в атмосферата на Юпитер, сега изглежда като ясни черти, които можем да проследим заедно с бързото въртене на планетата", казва Хуесо.

Юпитер е известен с екстремните си метеорологични условия; може би сте чували за Голямото червено петно на Юпитер, например, което е безкрайна, огромна буря, толкова огромна, че се вижда от нашата гледна точка на Земята с обикновен стар оптичен телескоп. И, което е важно за научните изследвания, атмосферата на Юпитер е многопластова, подобно на земната. Това означава, че скоростта на вятъра в различните слоеве вероятно допринася за бурния климат на гигантската планета.

Самата изключително бърза струя е разположена на около 40 км над облаците на планетата.

"Юпитер има сложен, но повтарящ се модел на ветрове и температури в екваториалната си стратосфера, високо над ветровете в облаците и мъглите, измерени при тези дължини на вълните", казва Флетчър. "Ако силата на тази нова струя е свързана с този колебаещ се стратосферен модел, можем да очакваме, че струята ще варира значително през следващите две до четири години. Ще бъде наистина вълнуващо да проверим тази теория през следващите години." /БГНЕС