Джорджа Мелони е изправена пред ново изпитание след поражение в Сардиния

Джорджа Мелони

Джорджа Мелони

Италианският министър-председател Джорджа Мелони е изправена пред ново изпитание на регионалните избори в Абруцо, две седмици след като вотът в Сардиния й донесе първото поражение след встъпването й в длъжност, предаде АФП.

Мелони и членовете на нейното твърдо дясно коалиционно правителство водят усилена кампания в централния регион, като се стремят да избегнат загуба, която може да даде тласък на лявата опозиция преди европейските избори през юни.

Настоящият президент на Абруцо Марко Марсилио през 2019 г. стана първият регионален президент от крайнодясната партия на Мелони "Италиански братя" и се кандидатира отново.

Въпреки че публикуването на проучвания на общественото мнение е незаконно в навечерието на изборите, медийните съобщения сочат напрегната надпревара с лявоцентристкия кандидат Лучано Д'Амико.

Ректорът на университета е подкрепян от основните опозиционни Демократическа партия и Движение "Пет звезди", както и от две малки центристки партии.

Дълбоко разделени, италианските опозиционни партии се борят да постигнат напредък срещу Мелони, откакто тя встъпи в длъжност през октомври 2022 г. Проучванията на общественото мнение в цялата страна дават на "Италиански братя" постоянна преднина от 7 или 8 пункта.

Но изборите в Сардиния на 25 февруари им дадоха надежда, макар че общият кандидат на Демократическата партия и "Пет звезди" триумфира само с по-малко от 2000 гласа.

Избирателите и в Сардиния, и в Абруцо са непостоянни - през последните две десетилетия президентският пост във всеки регион се сменя на всеки пет години от ляво на дясно и обратно.

Това предполага, че Марсилио ще наруши традицията, ако бъде преизбран.

Анализаторите подчертават, че местните фактори, като например здравеопазването, също играят ключова роля за поведението на избирателите.

Но Мелони не рискува в региона, който самата тя представлява в парламента, като изпрати на кампанията повече от дузина министри, които обявиха редица инвестиции.

Тя организира и съвместен митинг в Пескара с коалиционните си партньори Матео Салвини от крайнодясната Лига и Антонио Таяни от дясната Форца Италия.

Поражение за Мелони "със сигурност ще засили ентусиазма и мотивацията" сред нейните опоненти, отбеляза Джовани Орсина, политолог от римския университет "Луис", в статия в неделния брой на вестник "Ла Стампа".

За разлика от това, пише той, преизбирането на Марсилио за десницата "би върнало емоционалната игла... повече или по-малко там, където беше преди вота в Сардиния, като до голяма степен би анулирало неговия ефект".

Избирателните секции приключват в 23:00 ч. местно време на 10 март, а окончателните резултати се очакват на 11 март. /БГНЕС