Джорджа Мелони променя миграционната си политика

До 1,5 милиона мигранти могат да пристигнат по законен път

Джорджа Мелони

Джорджа Мелони

Преди да стане премиер на Италия, Джорджа Мелони беше един от най-острите гласове по въпросите на миграцията в ЕС. Като опозиционер тя предупреждаваше за усилия, целящи замяна на местните италианци с етнически малцинства и обещаваше да въведе морска блокада, за да спре мигрантите да прекосяват Средиземно море.

По време на мандата си тя зае значително по-мека позиция - въведе законодателство, според което до 1,5 милиона нови мигранти могат да пристигнат по законен път.

В момент, когато десните и крайнодесните партии са във възход преди изборите за Европейски парламент през пролетта на следващата година, политиката на Мелони представлява важна корекция на курса на консервативния блок на континента, тъй като пламенната реторика отстъпва пред студената рационалност на управлението, съобщи „Политико“.

Мелони е начело на страна, която е в икономически застой и в демографски упадък. През последното десетилетие Италия е намаляла с около 1,5 милиона души. В 39 от 107-те провинции на страната пенсионерите са повече от работещите.

Подобни числа накараха министъра на икономиката на Италия Джанкарло Джорджети да предупреди по-рано този месец, че никаква реформа на пенсионната система няма да "издържи в средносрочен и дългосрочен план при показателите на раждаемостта, които имаме днес ".

Според декрета за законната миграция на Мелони, Италия се нуждае от 833 000 нови мигранти през следващите три години, за да запълни недостига на работна ръка. Той отваря вратата за 452 000 работници за същия период, които да запълнят сезонни работни места в сектори като селското стопанство и туризма, както и дългосрочни позиции като водопроводчици, електротехници, болногледачи и механици.

"Това е супер прагматично поведение", каза Матео Вила, експерт по миграцията в мозъчния тръст ISPI в Италия. "Налице е промяна в начина, по който говори премиерът", констатира той.

Като се имат предвид италианските правила за събиране на семейства, които позволяват на мигрантите да доведат свои роднини, "е лесно да се предвиди, че за нещо като 10 години тези числа ще се утроят", довеждайки около 1,5 милиона мигранти, каза Маурицио Амброзини, професор по социология и експерт по миграция в Миланския университет.

Той добави, че правителството "е било подтикнато да прилага по-реалистична политика" от предприемаческата класа, която представлява важна част от неговия електорат.

Никола Прокачини, евродепутат, близък до Мелони, който е и съпредседател на Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), към която принадлежи партията "Италиански братя", отрече каквато и да е промяна в линията: "В правителството правим това, което сме твърдели и преди: Няма такова нещо като нация, която може да се справи без умерено количество миграция, но тя трябва да бъде малка, устойчива и управлявана."

Въпреки че италианският премиер продължава да заема твърда позиция по отношение на незаконно пристигащите, има малко признаци, че тя е ефективна. Броят на хората, пристигащи с лодки след прекосяване на Средиземно море, се е увеличил повече от два пъти през тази година, достигайки 106 000 души досега, в сравнение с 53 000 души за същия период на миналата година, според правителствени данни.

Политиката на правителството беше подложена на обстрел през февруари, когато около 100 мигранти се удавиха, след като бреговата охрана не успя да се разгърне, за да помогне на лодка, която се преобърна край бреговете на Калабрия близо до град Кутро. Оттогава насам изпълнителната власт насочи вниманието си към спасителните лодки, управлявани от неправителствени организации, обвинявайки ги, че стимулират мигрантите да рискуват да пресекат пътя. /БГНЕС