Джуканович открито заговори за руска намеса в опита за държавен преврат в Черна гора, в който е било планирано и неговото убийство

Русия притиска Балканите, Брюксел да побърза, защото ентусиазмът за ЕС ще изчезне, предупреди черногорският лидер

Мило Джуканович

Мило Джуканович

Русия отново се завърна на Балканите, каза лидерът на Демократическата партия на социалистите в Черна гора Мило Джуканович пред холандския в. "De Trouw".

"Тя иска да докаже, че има политическо и военно надмощие над ЕС и, както това е ставало много пъти в историята досега, стратегическите конфликти да се водят на Балканите. Европа е длъжна да превъзмогне този конфликт", препоръча Джуканович.

"Съвременната ни история доказа, че Балканите сами не могат да запазт стабилността си. Брюксел е локомотивът, носещ отговорност за стабилността в Европа, както скоростта, с която се движи влакът. Брюксел носи отговорност и не може да остане безразличен, когато има опасност последният вагон да се откачи и да не се знае в каква посока ще се движи локомотивът", казва още Джуканович.

Според него "Балканите винаги са били на кръстопът между Запада и Русия, където цари възпламеняващ национализъм". "Тази част от региона може би е задънена улица за ЕС, но непрекъснато е под ударите на трети страни. И поради тази причина лично съм много загрижен", казва още Джуканович, който контролира политическия живот в малката балканска страна през последните 25 години.

Лидерът на черногорските социалисти е убеден, че е имало както руска, така и сръбска намеса, опит за държавен преврат, при който е било планирано и неговото убийство по време на извънредните парламентарни избори в Черна гора през месец октомври 2016-та година.

"Сред приоритетите на България, която застава начело на ЕС от днес, е тя да поведе Западните Балкани към Брюксел", каза още Мило Джуканович.

Според него проблемите на Балканите са същите както по времето на Дейтънското мирно споразумение преди 22 години. "Босна и Херцеговина не функционира както трябва. Преговорите между Сърбия и Косово вървят прекалено бавно, а Македония е напълно парализирана по пътя й към ЕС. Брюксел е длъжен да побърза, защото ентусиазмът за Европа ще изчезне на Балканите", заяви в заключение черногорският лидер .