Антъни Блинкен: "Северен поток-2" противоречи на интересите на ЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че газопроводът "Северен поток-2", който се изгражда от Русия до Германия, противоречи на интересите на Европейския съюз и може да подкопае Украйна, съобщи Евроактив..

Германия настоява за завършването на газопровода, въпреки постоянното противопоставяне на САЩ в продължение на повече от десетилетие. САЩ се опасяват, че Русия може да използва „Северен поток-2“ като лост за отслабване на държавите от ЕС чрез увеличаване на зависимостта от Москва.

„Президентът Джо Байдън беше много ясен, той вярва, че газопроводът е лоша идея, лоша за Европа, лоша за САЩ, и в крайна сметка е в противоречие със собствените цели на ЕС в областта на сигурността“, каза Блинкен при срещата си с главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Той има потенциал да подкопае интересите на Украйна, Полша и редица близки партньори и съюзници“, добави Блинкен, като каза, че американският закон изисква Вашингтон да наложи санкции на компании, участващи в проекта „Северен поток-2“.

Блинкен подчерта противопоставянето на Вашингтон на газопровода и в срещата му с германския външен министър Хайко Маас във вторник.

"Северен поток-2" ще заобиколи Украйна, западен съюзник, като потенциално ще я лиши от ценни транзитни такси. Това също така ще увеличи европейската енергийна зависимост от Русия и ще бъде предизвикателство за доставките на втечнен природен газ от САЩ.

Газопроводът вече е изграден на около 95% и може да бъде завършен до септември, твърдят анализатори, които следят данните по строежа. /БГНЕС

Вашингтон / са