Еди Рама разкри защо е отказал да присъства на срещите в Атина

Еди Рама

Еди Рама


Албанският министър-председател Еди Рама обясни причината, поради която не е присъствал на срещите на лидерите на Западните Балкани с представители на някои страни от ЕС и президентите на Украйна и Молдова, които се проведоха вчера и днес в Атина и чийто домакин беше министър-председателят на Гърция Киргиос Мицотакис.

Както съобщават гръцките медии, министър-председателят Рама е отказал поканата на гръцкия си колега поради ареста на кандидата на гръцкото малцинство за кмет на крайбрежния град Химари в Албания за предполагаема кражба на гласове.

Гръцкото министерство на външните работи поиска той да бъде незабавно освободен, като посочи, че в противен случай присъединяването на Албания към Европейския съюз ще бъде затруднено, а междувременно резултатите показаха, че арестуваният Дионисиос Алфред (Фреди) Белери е спечелил изборите.

"Ето моят отговор за всички онези, в Гърция, Албания или другаде, които коментираха по различен начин или бяха объркани от моето отсъствие в Атина, а също и за журналистите, които ме попитаха за мнението ми и не получиха отговор преди събитието", написа е Рама в профила си в социалната мрежа X.

Той заяви, че причината е проста: "Не исках да безпокоя домакина и гостите му, увеличавайки шума, преди моите добри приятели, събрали се в Атина, да са приключили работата си".

"Щастлив съм, че Кириакос пое инициативата да разчупи хляба с много значими лидери и да обсъди европейското бъдеще на Балканите на фона на руската агресия. Регионът се нуждае от по-голямо участие на Гърция в общия ни път. Винаги съм казвал на него или на други гръцки приятели, включително и публично по няколко повода, че искрено вярвам, че тяхната страна има естествена роля на Балканите предвид профила и опита ѝ в ЕС", каза Рама.

Той изрази надежда, че срещата е била продуктивна.

"Разбира се не бих искал да видя вечеря, която е била използвана за изпращане на противоречиво послание към Албания във връзка с много по-амбициозната цел на инициативата, и се надявам, че този злополучен факт не е объркал почетните гости", подчерта албанският премиер.

"Що се отнася до мен, разговорите, общуването, споровете с приятели, съюзници, партньори и съседи са преди всичко същността на международната политика и опитът, винаги опитът, да се поставиш на мястото на другия е задължителен.Още повече, когато изглежда, че нещата са се объркали. През октомври следващата година Албания ще председателства срещата на върха на Берлинския процес в Тирана. Моят скъп приятел и високоуважаван колега в Атина, разбира се, беше поканен да участва и никога не бих могъл да си представя, че вместо него ще поканя гръцкия президент, към когото също изпитвам огромно уважение", обяви Рама.

"Това, което трябва да ни обединява в тези бурни времена в името на нашите хора, нашите страни, нашия регион, нашата Европа, е по-голямо от това, което ни разделя. Твърде много неща са заложени на карта в световен мащаб, за да ставаме заложници на племенната вътрешна политика", заключи Рама, публикувайки снимка на гръцкото и албанското знамена. /БГНЕС