Единият от изгонените руски дипломати изготвял фалшиви самоличности на разузнавачи?

Не е ясно дали двамата служители на руското посолство вече са напуснали България

Днес двамата руски дипломати, уличени в шпионаж, трябва да напуснат България. В петък висш представител на нашето Външно министерство е връчил на посланик Анатолий Макаров нота за изгонване на един от общо осемте първи секретари на мисията на Москва, както и на служител в Търговското представителство.

Справка на NOVA показа, че от Летище София има два полета към руската столица. Дали обаче двамата дипломати са в списъка с пътниците на този етап не е ясно. Не е ясно дали двамата служители на руското посолство вече са напуснали България.

Днес двамата руски дипломати, уличени в шпионаж, трябва да напуснат България. В петък висш представител на нашето Външно министерство е връчил на посланик Анатолий Макаров нота за изгонване на един от общо осемте първи секретари на мисията на Москва, както и на служител в Търговското представителство. Справка на NOVA показа, че от Летище София има два полета към руската столица. Дали обаче двамата дипломати са в списъка с пътниците на този етап не е ясно.

От разследването, един от изгонените се е интересувал от слабости в българската система за гражданска регистрация. Търсил данни за починали българи в активна възраст или такива, които постоянно живеят в чужбина. След това изготвял фалшиви самоличности на руски разузнавачи, които внедрявал у нас. В официално становище на Москва от събота се казва, че действията на България са "провокация" и руската страна си запазва правото на ответни действия.