Телефон на Узунов намерен в автомобил от кортежа на президента, прокуратурата вика директора на НСО

Развивани са винтовете в долната му част, има изтрити записи

Пламен Узунов

Пламен Узунов

Специализираната прокуратура е призовала президентския секретар Пламен Узунов да се яви в следствения отдел, за да даде правилния код за отключване на мобилните устройства, които са били иззети от разследващите. От държавното обвинение съобщиха, че Узунов е дал грешни пароли и кодове и експертите не могат да ги отключат. Той ще трябва да обясни защо по едно от устройствата са правени опити за манипулации и смяна на части.

Освен това ще бъде разпитан и директорът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев. Причината за неговото призоваване е, че един от телефоните на Узунов е намерен в автомобил от кортежа на президента и е бил предаден на разследващите на по-късен етап от шофьор на Узунов.

Като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са приобщени три мобилни устройства, ползвани от Пламен Узунов. На мобилните телефони са назначени и изготвени експертни справки, съобщават от прокуратурата. Към момента няма нито едно повдигнато обвинение по това разследване, но от държавното обвинение редовно публикуват разговори и разменени съобщения между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов.

При изследването на един от телефоните експертите установили регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео- и аудиофайлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи.

При изследване на втория телефон, иззет с протокол за обиск от 19 юни от Узунов, е установено, че заключващият код не съвпада с кода, който секретарят на президента е предоставил на разследващите. В заключението си експертите са посочили, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един от тях е буква.

Изследван е и трети мобилен телефон, предаден с протокол за доброволно предаване. Експертите са правили няколко опита с различни кабели и зарядни устройства да заредят батерията и да го включат, но неуспешно. Огледът на устройството показал, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част, съобщават от прокуратурата.

Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. Вещото лице е успяло да оправи повредата и да включи мобилното устройство, но тогава било установено, че има код за заключване.

Предоставеният от Узунов код "0000" не съвпада и телефонът не може да бъде отключен с него. Според експертите правилният код се състои от шест цифри, а не от 4.

Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател при Следствения отдел на специализираната прокуратура, за да предостави на разследващите правилните отключващи кодове за мобилните си телефони. Във връзка с установените манипулации по мобилния телефон и предвид факта, че той е бил в автомобил от кортежа на президента, ще бъде разпитан и директорът на НСО.

В предишните серии разговори, разпространени от прокуратурата:
Бобоков и Узунов обсъждат искано от затворник помилване.
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер "Бадр" и международната политика.
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия.
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи.
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили.
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер.

www.dnevnik.bg