Руският посланик в Белград: Косово не е самодостатъчна територия, а оръдие на Запада, като Украйна

Според него, САЩ и ЕС искали да поставят Сърбия на колене

Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко обвини ЕС и САЩ, че целят да поставят Сърбия „на колене“ в конфликта с Косово. Искат да принудят президентът Александър Вучич да се присъедини към санкциите срещу Русия, заяви Харченко в ефира на контролираната от Кремъл  телевизия „Соловьов Live”.

„Тази територия – така наречената Република Косово, разбира се, не е самодостатъчна. Точно както киевският режим, и режимът в Прищина е оръдие в ръцете на Вашингтон и на Европейския съюз. Основната цел на целия този тлеещ конфликт и Сърбия отново да бъде поставена на колене. В конкретния случай - като се използва Косово, както и въпроса с Република Сръбска в Босна, за да се окаже натиск върху Вучич, върху Белград. А тук вече идва главната цел – да бъде принуден Вучич да се присъедини към санкциите срещу Русия.“ – Харченко, цитиран от БГНЕС.   

Представителят на Кремъл обвини САЩ, че искат да поддържат напрежение на Балканите и стоят зад конфликта между Белград и Прищина, макар че именно Москва поощрява агресивните претенции на Сърбия в региона.