Проф. Едуард Джоузеф: САЩ се отнасят твърде снизходително към Вучич

Това е от полза за неговия съюзник Русия

Александър Вучич

Александър Вучич

В момент, когато се засилват гласовете, критикуващи американския подход към Косово, Сърбия се опитва да прокара своя дневен ред по отношение на Косово чрез американския Конгрес.

Сърбия досега не е поела отговорност за терористичното нападение в Банска, въпреки настояването на Косово, а наказание за президента Александър Вучич нямаше, въпреки всички подозрения за кражба на гласове на изборите на 17 декември.

Американският професор Едуард Джоузеф определя като грешка отношението на администрацията на Байдън към сръбския президент, което според него е по-снизходително, отколкото би трябвало да бъде.

"Така че имаме дисбаланс на Балканите, където САЩ третират съседите на Сърбия с много по-строг и висок стандарт. Трябва да подчертая, че през изминалата година имахме две насилствени конфронтации в Косово. Имахме потенциални проблеми в Черна гора, която е съюзник на НАТО. И сега в правителството има проруски елементи. САЩ по същество проектират страх от Белград, който президентът Вучич правилно интерпретира и използва. Всичко това естествено е от полза за неговия съюзник, който е Русия." - каза Джоузеф в интервю, дадено за "PBC News Weekend".

Според американския професор Сърбия и Русия продължават да са на едно мнение.

"В Белград се води проруска политика, която виждаме открито. И така, имаме абсурда на Съединените щати, които продължават да обслужват президента Вучич. И имаме абсурда, когато президентът Вучич се среща със своя близък и любим посланик, руския посланик, и двамата открито обвиняват САЩ и ЕС за подстрекаването на протестите, които са легитимни." - заяви Джоузеф.

Американският експерт по въпросите на Балканите Даниел Сервер също се изказа критично за подхода на САЩ по отношение на Сърбия.

"Американците все още твърдят, че са убедили Сърбия да приеме Запада. Това е смехотворно, но в наши дни никой във Вашингтон не иска да каже на бъдещите императори, че нямат дрехи. Те предпочитат да твърдят, че споразуменията, които Сърбия е отказала да подпише, са правно обвързващи." - посочи Сервер.

Междувременно сръбските официални лица, които твърдят, че вината е в Прищина, се опитват да укрепят тази позиция чрез американските конгресмени.

През миналия месец конгресменката Клаудия Тени предложи проектозакон, чрез който САЩ ще спрат помощта за Косово до изпълнението на Споразумението за създаване на Асоциация на сръбските общини (АСО) и извеждането на специалните части от северната част на страната, населена с мнозинство от сърби.

"През 2013 г. ЕС помогна за посредничеството при сключването на Брюкселското споразумение между Сърбия и Косово за намаляване на напрежението между двете страни. Косово не успя да изпълни много от ключовите си ангажименти по споразумението, като например създаването на АСО и единни полицейски сили, които останаха неизпълнени. Освен това Косово отказва равни права на косовските сърби. Неспазването на това споразумение от страна на Косово нарушава международните норми и създава напрежение и нестабилност на Балканите." - пише Тени в предложението.

Тя даде гласност на непрекъснатите оплаквания на сърбите за възможно преследване от страна на правителството на Курти.

"Тъй като сме свидетели на продължаващо потисничество и дискриминация срещу косовските сърби поради неизпълнението на ключови разпоредби на Брюкселското споразумение от 2013 г., е наложително САЩ да застанат на страната на демокрацията, мира и стабилността в региона", заяви конгресмен Тени. "Подкрепата на законопроекта изпраща ясно послание, че нашата помощ трябва да бъде съобразена с принципите на споразумението от 2013 г. и че ние твърдо се противопоставяме на действия, които подкопават правата и благосъстоянието на косовските сърби. Това законодателство отразява ангажимента за насърчаване на мира и за търсене на отговорност от министър-председателя Албин Курти и правителството на Косово." - смята тя.

И посланикът на Сърбия в САЩ Марко Гюрич очаква, че инициативата ще бъде разгледана в Конгреса, той я определи като добра възможност да се осъдят действията на правителството на Косово.

"Особено искам да обърна внимание на нашата общественост на факта, че в законодателното си предложение конгресменката е поискала незабавно и пълно изтегляне на специалните сили на Курти от северната част на Косово и незабавно прекратяване на преследването на сърбите и нарушаването на човешките права" , каза Гюрич.

ЕС и САЩ искат от правителството на Косово възможно най-скоро да създаде АСО въз основа на проекта, предложен от ЕС.

На 21 октомври емисарите на ЕС и САЩ донесоха в Прищина предложението за проектоустав на АСО, чиито подробности бяха разкрити само на правителството и опозицията. При последвалите срещи в Брюксел с представители на ЕС министър-председателят Албин Курти изрази готовност да подпише "европейския модел" за АСО, заедно с основния документ и анекса за неговото прилагане, постигнати в Охрид на 18 март. Президентът на Сърбия Александър Вучич обаче отказа да го направи. Но в отговор на искането на Курти за подписване на споразуменията преди няколко седмици емисарят на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак заяви, че АСО е вътрешен въпрос на Косово. В отговор косовският премиер заяви, че "Косово само ще изготви устава на АСО". /БГНЕС