Едвин Сугарев: Ветото за Македония беше смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, което е позорно

Единствено Русия има интерес да държи Балканите фрустрирани и нестабилни

Едвин Сугарев

Едвин Сугарев

„Мисля, че е редно да се гордеем с нея (вдигането на ветото за РСМ – бел.ред.), защото това беше една наистина много важна стъпка от българска страна. Ветото, което наложи България, беше неразбираемо за всичките ни западни партньори, първо, и второ, беше изключително контрапродуктивно, защото именно България има интерес от евроинтеграцията на Западните Балкани.“ Това коментира в интервю за „Фокус“ Едвин Сугарев, политик и дипломат с последна спирка консул в Ниш.

Той припомни, че този въпрос беше и в центъра на българските предложения, когато България беше председател на Съвета на Европейския съюз. И една година след това тя наложи вето точно върху присъединяването на Северна Македония. 

„Това много трудно можеше да бъде разбрано. Разбира се, за това вето имаше и съответните основания, те продължават да бъдат валидни, но евроинтеграцията на Македония е нещо, което би могло да смекчи или да заличи антибългарските настроения на тази страна, докато продължаването на ветото просто ги ожесточава. Много добре знаем, че всичките тези настроения са продукт на сръбската УДБА и нейния наследник под добрия надзор на Русия, и тя има единствено интерес да държи Балканите фрустрирани и нестабилни“, аргументира позицията си дипломатът.

Запитан дали ще се отпуши процесът за европейския път на Западните Балкани и особено след гласуването в българския парламент и какво трябва да знае Европейският съюз, отваряйки вратите си за този регион, Едвин Сугарев казва: Ако става дума за днешното гласуване в българския парламент, трябва да не забравяме и нещо друго – темата с ветото на Северна Македония беше секвализирана. Беше казано, че който се осмели да вдигне това вето, е национален предател, и едно българско правителство току-що падна с гласовете на същите тези, които подкрепиха същия този документ. Това е един от големите парадокси в българската политика. Всъщност, ветото за Македония беше нещо като смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, и това е позорно. Що се отнася до бъдещето на Западните Балкани, аз се надявам, че то е възможно и то е дори наложително, защото установяването на руско влияние в този регион би било изключително опасно, като се има предвид неговата история. Те вече са стъпили достатъчно силно в Сърбия, така че имат съответната база, чрез която могат да разпространяват своето влияние. Трябва да бъдат спрени. Присъединяването на балканските народи към Европейския съюз е най-сигурният механизъм за спирането на Русия.