Европейската комисия с положителен сигнал за членството на България в Шенген

България и Румъния са осигурили по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка през октомври, заяви Илва Йохансон

България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка на Комисията през октомври. Това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в отговор на въпрос за решението на Нидерландия да наложи вето върху присъединяването на страната ни към Шенген, предаде БНР.

Еврокомисар Йохансон допълни, че това е заключението след мисията на Комисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище, в т.ч. и от страните, които са искали още пояснения.

На въпрос как ще коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, тя отговори: "Изобщо нямаме такава информация. Така че в четвъртък на масата на Съвета ще бъдат всички доклади, които сочат, че България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. И очаквам такъв да бъде и резултатът от гласуването тогава".

В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред, на който ще се гласува присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас отново заяви, че разширяването означава повече, а не по-малко контрол по границите:

"Мит е, а и е нечестно да се прокарва аргументът, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол. Това е повече, а и по-добър контрол".

За да влезе България в Шенген, е необходимо единодушие от всички страни-членки. Към присъединяването ни изрази резерви и Австрия.