ЕК: Очакваме от Гърция задълбочено разследване на подслушването

Европейската комисия заяви, че незаконното следене на граждани от страна на разузнавателните служби е "неприемливо", като същевременно призова за разследване на подслушването на телефона на гръцки политически лидер.

Запитана по време на брифинг за пресата, Анита Хипер, говорител по въпросите на вътрешните работи, миграцията и вътрешната сигурност, заяви, че Комисията е "запозната с медийните съобщения за използването на подслушване от някои правителства", съобщи "Катимерини".

"Нашата позиция е ясна. Всеки опит на службите за национална сигурност за незаконен достъп до данни на граждани, включително журналисти и политически опоненти, ако бъде потвърден, е неприемлив", каза Хипер.

"Държавите членки са отговорни за защитата на националната си сигурност и трябва да наблюдават и контролират своите служби за сигурност, за да гарантират, че те напълно зачитат основните права. Това е абсолютно необходимо, за да се гарантира защитата на личните данни, безопасността на журналистите и свободата на изразяване", каза тя.

Хипер заяви, че всяка държава членка носи отговорност за разследването на подобни въпроси, като добави, че "Комисията очаква националните органи да разследват задълбочено всяко подобно твърдение, за да възстановят общественото доверие".

В петък генералният секретар на правителството Григорис Димитриадис, високопоставен съветник и племенник на Мицотакис, подаде оставка, последван от оставката на ръководителя на Националната разузнавателна служба на Гърция (НРС) Панайотис Контолеон, след като беше обвинен в "неправилни действия" от кабинета на министър-председателя.

Двойната оставка последва разкритията за опита за хакване на мобилния телефон на евродепутата Никос Андрулакис с шпионски софтуер, наречен Predator. Андрулакис е лидер на третата по големина партия в гръцкия парламент - ПАСОК. /БГНЕС