ЕК призова България да спазва разпоредбите на ЕС за обществените поръчки

Загриженост относно работата с европейските заповеди за арест

Европейската комисия призова България да спазва европейскитеотносно наказателното преследване и обществените поръчки. Неспазването им може да доведе до съдебни действия, като е възможно делото да бъде отнесено до Съда на ЕС.

Що се отнася до наказателните производства, Комисията изтъкна въпроси, свързани с правилата за обществените поръчки и изграждането на трансевропейската транспортна мрежа.

България, наред с Испания и Полша, е обект на проверка за неправилно прилагане на правилата относно презумпцията за невинност и правото на присъствие на съдебни заседания.

Освен това Комисията изрази загриженост относно работата на България с европейските заповеди за арест, като се позова на пропуски при предаването на задържаните лица на издаващата държава. Становища по подобни причини бяха изпратени и на Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия.

В областта на обществените поръчки срещу България, Румъния и Испания са предприети действия за неспазване на правото на ЕС. Комисията подчертава значението на справедливите и прозрачни процедури за осигуряване на конкуренция и стойност за обществото.

Освен това България, заедно с няколко други държави, е призована да постигне напредък по отношение на Трансевропейската транспортна мрежа. Ако това не бъде направено в определения срок, може да доведе до правни последици.

Комисията даде на въпросните държави два месеца, за да отговорят и да решат повдигнатите въпроси. Неизпълнението на това изискване може да доведе до по-нататъшни правни действия, включително евентуално сезиране на Съда на ЕС. /БГНЕС