Екатерина Дафовска: Пандемията увеличи шансовете ни за квоти в Игрите

Все още проблем са базите, както и концесиите в ски курортите, казва още една от родните емблеми в зимните спортове

Екатерина Дафовска, снимка: gong.bg

Екатерина Дафовска, снимка: gong.bg

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска коментира пред Бетенеми ситуацията в този спорт, случая с карантинираните български спортисти, глобата, която бе наложена от международната федерация заради неспазването на мерките срещу коронавирус, както и представянето на тима ни на европейското първенство. В него двама от тримата ни състезатели получиха контузии.

- Как оценявате представянето на европейското първенство?

- При положение, че с двама човека участваме, как да го оценявам. След изкарана 10-дневна карантина и травми на състезателите, не мисля да давам никакви оценки.

- В какво състояние са Владимир Илиев и Милена Тодорова?

- Владо го болят връзки на коляното, има проблем с него. Милена на едната ръка има проблем, биеха ѝ обезболяващи. Не им се отрази добре това стоене, което им се наложи да направят. При това положение аз не мога да искам нещо извънземно от тях. Сега се готвят за световното и се надявам там да са добре. Но не мога да давам прогнози. Те вървяха добре и точно тогава ги спряха. Сега ще е нужно време и още стартове, за да си върнат състезателното темпо.

- Със сигурност и психически им се е отразило времето, което прекараха затворени в Германия.

- Да, не беше лесно. Но накрая се примириха, защото нямаше избор.

- Бяхте казали, че ще разговаряте с президента на международната федерация, за да намалят поне глобата за родната федерация. Успяхте ли да осъществите този разговор?

- Не, аз очаквам на световното да се видя лично с него. На този етап не са спрели плащания, само се забавят. Ние пък чакаме и не бързаме да я плащаме глобата.

- Как оценявате изминалата 2020 година в биатлона?

- Миналата година беше най-успешна за Милена Тодоровa и изгря нейната звезда. Заради тази пандемия не правихме нито закриване на сезон, нито награждавания. Важна е тази година, защото е време за квотите за Олимпиадата.

- Колко квоти да очакваме за Игрите?

-Аз очаквам повече, но все пак удължиха до самата Олимпиада квалификациите. Заради коронавируса шансовете се увеличиха. Надявам се да използваме и следващия сезон за спечелване на квотите. При жените вървят добре нещата и ще имам по-добро женско поколение.

- Виждате ли други изгряващи след Милена Тодорова?

- Имаме две момичета от Б отбора, които са на доста добро ниво. Въпрос на време е да тренират още и да се включат конкурентно в отбора при Милена. Може би ще минат 2-3 години, за да стигнат нивото. Хубавото е, че има надежди.

- В много федерации е болна тема условията и базите, които има на разположение. При вас какво е положението?

- Наистина е болна тема. Не мога да кажа, че е напълно осигурено всичко. Предходната година, след като имахме и спортист на годината, се отпуснаха от спортното министерство пари за ролбан в Троян. Но това е частично и няма да се довърши целия. В Самоков едно трасе. Ще се иска още време и средства, за да се довърши всичко. Сложен е въпросът и с концесиите на зимните ни курорти. Продължава да си е сложно с базите.

Има ли интерес сред младите към биатлона?

- Има, когато имаме големи успехи. След Владо има доста интерес в Троян. Бих казала, че имаме надежди, защото сред най-малките има доста желание. Но зависи какво ще стане, когато дойде време за професионален спорт. В живота ни всичко стана все по-комерсиално и децата също вече обръщат внимание на това. 

- Какво си пожелахте за 2021 година?

Най-важното е здравето и да мине цялата истерия с коронавируса. Видяхме, че не е лесно да се бориш с това. Ние сме от по-бедните държави, няма как да изолираме всеки спортист в отделна стая. Големите отбори успяват да го направят това и така спортистите страдат по-малко. Иначе не очаквам някакви кой знае какви изненади.