Екатерина Михайлова: При съдебната реформа не бива да се залита в крайности, лявото и дясното не са отживелица

Чистият парламентарен модел е без служебно правителство

Проф. Екатерина Михайлова

Проф. Екатерина Михайлова

Трябва да се има предвид, че всяка конституционна промяна, която се приема от обикновено Народно събрание,  подлежи на контрол от Конституционния съд – трябва да бъде преценявана внимателно с оглед на това, че може да бъде атакувана и отменена. Такова предупреждение отправи конституционалистът проф. Екатерина Михайлова в интервю за БНТ.   

Проф. Михайлова коментира, че промени са необходими, но всеки ден чува нови идеи и дори тя самата е объркана какви конституционни промени имат предвид управляващите. Тя се надява, че няма да се стигне до премахване на поста главен прокурор.

Екатерина Михайлова посочи, че идеята само правосъдният министър да може да номинира кандидатура за главен прокурор е залитане в крайност:  
„Започва едно залитане за по-голяма намеса на политическата власт в съдебната власт.“

"От друга страна основната заявка на вносителите на конституционните промени е независимост и самоуправление на съдебната власт. Това включва и кадрово самоуправление на съдебната власт.“ – подчерта тя.  

По думите й, ако подобни номинации бъдат затворени само в полето на изпълнителната власт, ще пострада независимостта на съдебната. 
Проф. Михайлова подчерта, че европейските стандарти изискват да се засили съдийската независимост, решенията да се вземат от съдии.

Според нея от една страна не е много редно сегашният ВСС да излъчи новия главен прокурор, но от друга, той трябваше да започне  процедурата, защото законът го задължава. 
Тя смята, че вместо депутатите да отправят призив към ВСС с декларация, би било по-добре просто да отложат избора – има мнозинството за това.

Екатерина Михайлова отбеляза също, че е добре първо да се приемат промените в конституцията и след това да се избере нов ВСС. Процедурата по конституционните промени обаче ще отнеме месеци и ще приключи през идната година.

Конституционалистът смята също, че е необходима и промяна в правомощията на президента. Тя от години предупреждава за риска от продължително служебно управление. Проф. Михайлова е привърженичка на чистия парламентарен модел, при който изобщо няма институция  служебно правителство и в периода до провеждането на избори продължава да управлява избраният кабинет.   

Тя посочи като голям проблем и това, че „политиката вече не е ляво и дясно“.

„Аз съм консервативен човек и в този смисъл имам нужда от по-голяма яснота, не смятам, че лявото и дясното е отживяло времето си“, подчерта проф. Михайлова.

По думите й, когато това се обърка и се отправят призиви да се решава само прагматично, тя също се обърква на кого да даде доверието си.

„Имам някакъв ценностен поглед, според който решавам“, отбеляза конституционалистът.