Екатерина Захариева: Наложим ли вето над РСМ, ще стимулираме македонските радикали

Няма професионален дебат за съдебна реформа, защото партиите постоянно се нападаме

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

"Реформата на съдебната система и контролът на главният прокурор са важни теми. Неслучайно целият ден днес е посветен на тях в парламента. Това НС пропусна за пореден път да направи дебат за съдебната реформа, но да я обсъждаме не като политическа дъвка и без междупартийни нападки. Хубаво беше разговорът да се води професионално. Не се случи, защото партиите постоянно се нападахме. В предния парламент имаше мнозинство и 8 месеца не са никак малко време, но дебатът за реформата отново не се състоя. Този парламент едва ли ще има време за смислен дебат между първо и второ четене. Надявам се при следващия това да се случи професионално", заяви пред БТВ депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева. Тя допълни, че от парламентарната ѝ група са подкрепили днешните предложения, въпреки някои нейни лични съмнения дали не са противоконституционни, за да покаже, че има воля за съдебна реформа. 

"Ескалирането на напрежението между РСМ и България пречи за взимане на решения. Там властите трябва да се опитат да тушират напрежението и да видят, че има проблем с българите в Северна Македония. Докато това не се случи, няма как да си решим проблемите. Позицията на Трифонов за връщане на ветото, каквото не е имало, стимулира и помага македонските радикали. Ще бъде груба грешка, ако спрем европейския път на РСМ. Ние сме изпълнили рамката. Ако те не правят нищо, това вече е европейски въпрос", каза още Захариева. 

"Толкова червени линии сме си поставили, че отиваме за пети път на избори, което не е добре за демокрацията. Решението дали ще водим преговори с БСП ще се вземе на Национален съвет на ГЕРБ. Ако и след тези избори нямаме редовно правителство, вече не знам кой ще отиде да гласува", допълни бившият външен министър.