Експерт: Не е намерен нож след фаталната гонка в Стара Загора, МВР не трябва да се предоверява на сигнали от деца

Две проверки е започнало Министерството на вътрешните работи, след като мъж от Стара Загора почина след гонка и арест. Прокуратурата разследва полицаите за причинена смърт чрез асфиксия. „Прекалено неясни са кадрите. Какво се е случило – ще изясни разследването. Има няколко странни момента в цялата история. Сигналът е приет от тел. 112 с ясната идея, че той е подаден от непълнолетен. Сигнал от непълнолетен трябва да се приема с известна доза относителност. Това са деца. Човек с нож – това е странен сигнал. Дали наистина има нож? После има свидетели и такъв нож не се появява. Никой не го е показал досега“. Това коментира пред БТВ доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

„Този човек е известен. Той няма как да се скрие. Полицията го е спряла на бензиностанцията. Той тръгва с автомобила си. Полицията предприема гонка. Защо? Той е известен. Те знаят кой е. За мен е странна цялата история. Полицията правилно е реагирала на сигнала, но децата понякога могат да преувеличават“, добави той. Иванов обясни, че деветте полицейски автомобила, участвали в гонката, са били всички патрулиращи тази вече в областния град. „Отказът да се изпълни полицейско нареждане е нарушение. В такива случаи този човек трябва да бъде установен. В закона е записано, че при неутрализирането на този човек, когато се ползва физическа сила, тя трябва да бъде употребена, така че да се пази животът и здравето на лицето. Имам големи притеснения. Този случай много наподобява този с Ангел Димитров от 2005 година. Наказателното производство продължи близо 16 години с 10 различни съдебни акта, включително и такъв от Европейския съд по правата на човека. Тогава също ставаше въпрос за причиняване на смърт при задържане от полицията в резултат на асфиксия, каквато и сега е водещата версия на прокуратурата“, допълни адвокат Людмил Рангелов.

„Всъщност сега прокуратурата не проверява действията на полицията, а причините за смъртта на този гражданин“, уточни той. „Физическа сила при ареста е допустима, но тя се свежда до това на лицето да бъдат поставени белезници. Оттам нататък той е обезопасен. Всичко друго е свръхактивност“, подчерта Рангелов. Дъщерите категорично заявиха, че не искат старозагорски лекари да работят по случая. Разследването се извършва от следовател от Националната следствена служба, но наблюдаващите прокурор са от Стара Загора.