Експерт: Нямаше ефект от забраната на украински внос, няма и основания за поскъпване на олиото

Глътка въздух за преработвателите след отмяната на забраната за внос на украинско зърно. Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев заяви пред BGonAir, че вече ще заработят в нормални пазарни условия. "Самата забрана, която беше приета основно под натиска на земеделските производители, нямаше основание. В България бяха внесени незначителни количества. Тази забрана беше приета въпреки нашето настояване и анализи, че тя няма да доведе до повишаване на цените на слънчогледа в България. Тя не оказа никакъв ефект на цената на слънчогледа. Произвеждаме около 2 млн. тона слънчоглед, имаме изградени мощности за 4 млн. тона. Внос е необходим. Искаме да имаме достъп до повече суровина", коментира гостът. Земеделските ни производители задържаха продукцията си и суровината в заводите не беше в необходимите количества, което наложи временно затваряне на по-големите заводи, поясни Янев.

"Украйна и Русия определят цените в Черноморския регион. Украйна продължава да работи в тежките условия, миналата година е произвела 12,8 млн. тона слънчоглед. 5,2 млн. тона слънчоглед изнася Украйна в цял свят. Тази невъзможност да се преработва слънчоглед, украинците го предлагат за експорт - той ще отиде в наша конкурентна страна или те ще го преработят и пак ще излезе на същия пазар. Не се осъзна това, че няма да окаже влияние на цените на слънчогледа и олиото", каза още Янев.

По думите му вече могат да заработят, ако цените на пазара са изгодни за българските производители на слънчоглед. На цените на слънчогледа влияят икономически фактори, а много елементи на свободния пазар ги няма. Климатичните условия също са от голямо значение, а тази година у нас те не са били много добри. "Цените на външните пазари са определящи за цената на олиото на вътрешния пазар. В момента цените са надолу и няма основания за поскъпване на олиото. Проблемът е, че нашите земеделски производители тази година имат по-висока себестойност и цената на международния пазар не е изгодна за тях, сигурно ще изчакат по-добри цени", посочи Янев. "Втълпи се на потребителите, че слънчогледът от Украйна е с пестициди, с тежки метали и радиация. Няма по-проверявана стока от слънчогледа, който се внася не само от Украйна", изтъкна председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.