Експерт: Предизвикателствата за зимата са доста, новият кабинет трябва да овладее бюджета

Любомир Дацов, снимка: БГНЕС

Любомир Дацов, снимка: БГНЕС

„Ако конфликтът излезе извън границите на Украйна, тогава вече никой няма да може да прогнозира нещата. Ако всичко  продължи да се развива с тежестите в момента, инфлацията ще достигне 20 -22% в края на годината. Средно годишно ще бъде около 12%. Ако през следващата година има нормално развитие и не ни виси войната като камък на шията, инфлацията сама по себе си ще започне да спада. Повечето централни банки в САЩ и Европа започнаха  да взимат правилни решения и вдигнаха лихвите, започнах да се борят с нея. Това ще даде резултат. Правителствата се разграничават от ЕЦБ или от федералния резерв. Предлаганите фискални политики не отговарят на правеното от Централната банка. Няма еднопосочност на мерките и се забавя овладяването на инфлацията. От това, което чувам, се гласят да няма фискални правила, да харчат и през 2023 година, което е изключително лошо, ако бъде потвърдено от съвета на финансовите министри“, заяви пред БНР Любомир Дацов, който е финансов експерт и бивш заместник – министър на финансите.

"Всички говорят, че инфлацията в правителствата е следствие само на шок от недостиг в предлагането. Но в същото време ЕЦБ вдига лихвите. Явно централните банкери оценяват ситуацията по различен начин. 2023 е много непредвидима за Европа. Инфлацията ще спадне, но какво ще се случи с икономическия растеж. Никой не знае колко време ще плащаме допълнителните щети“, прогнозира той.

Дацов смята, че ще се състави кабинет след изборите, дори и да не е толкова устойчив.

„Предизвикателствата за зимата са доста. Новият кабинет трябва да овладее бюджета. Последните две години разбиха балансите, които съществуваха в него. Другото предизвикателство е да правим реформите с по-голяма скорост, за да има по- висока ефективност на разходите и на работата на държавата. Надявам се да има правителство, което малко да се меша на частния бизнес“.

Експертът не прогнозира икономическа криза през тази зима.

„Дори предвиждам икономически растеж, макар и малък в България. Ще бъде в порядъка на около 2%. Въпросът е да има политика, която да овладее инфлацията, защото тя е нещо, което си взима всеки ден, хапе и изяжда“