ISW: Руснаците привличат тактически и оперативен резерв, но трудно ще пробият украинската отбрана

Според Константин Машовец въпреки, че врагът засилва настъплението, ще му бъде трудно да постигне това

Руските въоръжени сили привличат тактически и оперативни резерви към бойните действия в Източна Украйна.

Както пише в доклада на "Институтът за изследване на войната“ (ISW), цитирайки украинския военен наблюдател Константин Машовец, по този начин те искат да запазят и увеличат темпа на настъпателните операции в Лиманското направление, в района на Бахмут, както и на запад и югозапад от Донецка област. По този начин се прави опит да се попречи на украинските въоръжени сили да стабилизират фронтовата линия, предава УНИАН.

Според експерта много от тези резерви са предназначени да пробият украинската отбрана, а не да подкрепят текущите руски настъпателни операции, насочени към стабилизиране на отбранителните позиции на Украйна.

По думите на Машовец, руснаците наскоро привлякоха допълнителни части от 3-ти армейски корпус (АК) към боевете югозападно от Бахмут; неидентифициран резервен полк на 20-та мотострелкова дивизия (8-ма общовойскова армия, Южен военен окръг) и 10-ти танков полк (1-ви армейски корпус "ДНР“) за бойни действия югозападно от Донецк; и части на 272-ри мотострелкови полк (47-ма танкова дивизия, 1-ва гвардейска танкова армия) на Лиманско направление.

Въпреки че окупаторите все още имат резерви за по-нататъшно засилване на настъпателните действия, това не е достатъчно, за да унищожи украинската отбрана, смята експертът.

"Руските сили се опитаха да постигнат повече от постепенни, незначителни тактически печалби в Украйна от средата на 2022 г. Въвеждането на тактически или дори ограничени оперативни резерви само по себе си не променя перспективите на Русия за оперативно значителни печалби, тъй като руските сили все още не са демонстрирали способността да извършват сложни механизирани маневри, които биха им позволили бързо да превземат големи участъци от територия“, се казва в доклада на Института за изследване на войната.