Експерт с тревожна прогноза за развитието на отбранителните способности на ВСУ

Позицията на Украйна ще се влошава, ако Западът не предостави своевременно военна помощ

Военният експерт Дара Масикот от Фондацията „Карнеги“ коментира текущата ситуация на фронта в Украйна и прогнозира вероятността от лошо развитие на отбранителните сили на ВСУ.

Пред Foreign Affairs Масикот заявява, че въоръжените сили на Украйна не получават навреме необходимото количество боеприпаси и военно оборудване. А в същото време Русия мобилизира икономиката си, изразходва запаси от старо оборудване и организира своевременно доставките на снаряди.

Според Масикот Русия не е отслабена, както често се говори на Запад. Тя продължава да бъде захлаха, тъй като продължава да мобилизира хора с различна степен на подготовка. Това се доказва от настъпателни действия, които започнаха в края на зимата на 2024 г. и според нейната прогноза ще продължат до това лято.

„Без да бъде увеличена военната помощ от Запада и сериозно променена стратегията на Киев, позицията на Украйна на бойното поле ще продължи да се влошава, достигайки до повратната си точка, може би преди това лято“, смята експертът.

Масикот смята, че Русия разполага с достатъчно човешки ресурси и сили, за да води дълга война. За разлика от Украйна, където има недостиг на войници, който не може лесно да бъде запълнен. Тя също прогнозира къде руснаците могат да станат особено активни, ако западните съюзници не предоставят необходимото количество помощ.

По нейните думи окупационната армия може да настъпи към Покровск в Донецка област и ще застраши Краматорск и Славянск. Натискът в района на Запорожие и боевете в района на Орехов също може да станат по-интензивни, където теренът е равен терен и това може да улесни боевете за врага.

„Дългосрочната слабост на руската армия няма да има значение, ако Украйна не бъде подкрепена тази година. Ако Западът, особено Съединените щати, не иска фронтовите линии в Украйна да продължат да се огъват или чупят, Вашингтон трябва спешно да одобри помощ. И ако Киев иска да продължи настъплението, ще трябва да направи труден избор как увеличи своята бойна сила. Защото времето изтича“, обобщи тревожната си прогноза експертът.