Експерт: Зависимостта на Русия от Китай ще расте много бързо

"Войната ще ускори процесите, които вече се очертаха. Русия и Китай са страни с различен потенциал – имат различен БВП, както и технически потенциал. Те са в симбиоза помежду си, това е полезно и за двете страни, но отношенията са асиметрични. Китай увеличава своята мощ, докато Русия тъпчеше на едно място още преди войната. След инвазията икономиката ѝ отслабна още повече, страната губи и от демографския си потенциал. Следователно в този тандем Китай получава значително по-голяма тежест, а зависимостта на Русия от Китай в резултат от тази война много бързо ще нараства", заяви пред "Дойче веле" анализаторът от Московския център „Карнеги“ Александър Габуев. 

"Китай не е неутрален. Китай заема позиция, която отговаря на неговите интереси. Безусловно добрите отношения с Русия са приоритет за Китай. Пекин има интерес от това в Русия да се задържи на власт един скептичен към Запада режим, а в този смисъл режимът на Путин го устройва напълно. Превръщането на Русия в прозападна държава би било истински кошмар за Китай. От друга страна Китай е много заинтересован да получава руски ресурси и най-новите руски оръжейни технологии. И в този смисъл тази война отчасти е изгодна за Китай", каза още Габуев. 

"В същото време Китай е много зависим от западните пазари, западните технологии и достъпа до капитали. И той разбира, че ако недвусмислено подкрепя Русия, вторичните санкции ще нанесат много силен удар по китайската икономика. Затова Пекин жонглира. Той казва това, което партньорите му искат да чуят от него: на Запада - че за него е важен суверенитетът на Украйна, че Крим е част от Украйна, и че не признава нови референдуми; а пред Русия твърди, че НАТО е виновен за всичко и че Китай не подкрепя никакви едностранни санкции", заяви анализаторът. 

"Не мисля, че всичко, което казват Си Дзинпин или Владимир Путин, трябва да се приема буквално и да му се вярва. Путин каза преди няколко години, че Русия няма да превзема Крим при никакви обстоятелства; каза, че уважава териториалната цялост на Украйна. Затова смятам, че когато Русия и Китай твърдят, че тяхното приятелство няма граници, това е преувеличено. То има за цел да покаже, че отношенията са много важни и за двете страни. Но нищо повече. Ако Русия използва ядрено оръжие, не знаем дали това ще бъде червена линия за Китай. Защото тук е много важно, че китайско-американските отношения също се влошават. САЩ се опитват да вкарат Китай в коалиция от страни, които биха убедили Путин да не използва ядрени оръжия. Но за това Китай трябва да заплаши Русия с нещо, тоест да използва своя потенциал за преговори с нея. Например да ѝ каже, че Китай няма да вземе нито капчица руски петрол, ако Москва реши да удари Украйна и с ядрено оръжие. Но Китай не е готов да направи това. Следователно, ако не се подобрят отношенията между САЩ и Китай, няма да видим и по-твърда китайска политика, насочена към това да възпре Русия от използването на ядрени оръжия", категоричен е Габуев.