Експерти: Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти

Готов тристаен в София от по-крайните квартали излиза 90-95, до центъра - 300-400 хиляди евро

Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти в сектора в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията.

"За съжаление, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че, да, хората, които вече са в София, жилищата им стигат, вярно е, има много необитаеми жилища поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание", заяви Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата.

"Специално при покупките с кредит тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот", допълни Тошев.

"През 2018 година беше премината психологическата граница от 100 хиляди лева за средностатистически апартамент, това означава първи имот на младо семейство", коментира Пепи Димитрова, ПР консултант в недвижимите имоти.

"Готов тристаен в София от по-крайните квартали - 90-95, до центъра - 300-400 хиляди евро", каза Тихомир Тошев.

Не само високите цени обаче са проблем. "Обикновено най-евтините имоти, които излизат, обявите са фалшиви или с някакъв проблем или са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания, или има някакъв проблем, така че много евтините имоти трябва да ги гледаме внимателно", допълни той.

Все по-често хората купуват и имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят.

"15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16, го продаваш на много по-висока цена", коментира Пепи Димитрова.

Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и района около градината на докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми.

"Съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии", заяви Емил Христов, урбанист.

Според данните на анализатора в момента в София има достатъчно апартаменти, за да задоволят цялото търсене, въпреки това продължава да се строи заради проблеми с вторичния пазар - препродаването на имоти.

Експертите коментираха и начина на финансиране на жилищата у нас.

"Няма банки, които да отпускат по 100%, и това в цял свят е нещо, което в последните години се прави, за да се ограничи максималното финансиране, от друга страна, се допуска сто процента финансиране, но то може да стане в комбинация с потребителски кредит, това пък става малко рисково", завърши Тихомир Тошев, кредитен консултант.