Експерти на ООН: Развитието на ИИ не може да бъде оставено на капризите на пазара

Панелът от 40 експерти по технологиите, право и защита на данни

Развитието на изкуствен интелект (ИИ) не трябва да бъде ръководено само от пазарни сили. За това предупредиха експерти на ООН, призовавайки за създаване на инструменти за глобално сътрудничество, предаде АФП.

Специалистите обаче се въздържаха от това да предложат създаването на световен ръководен орган, който да следи за разпространението и развитието на тази технология, пораждаща опасения за пристрастия, злоупотреба и създаване на зависимости.

Панелът от около 40 експерти от сферите на технологиите, правото и защитата на данни, беше основан от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш през октомври.

Техният доклад, публикуван дни преди началото на срещата на високо равнище за бъдещето, отправи предупреждения относно липсата на глобално управление на ИИ, както и ефективното изключване на развиващите се страни от дебатите за бъдещето на технологията.

От 193-те държави членки на ООН едва 7 са част от седемте големи инициативи, свързани с ИИ, докато 118 са напълно изключени, предимно нации от глобалния юг.

„Днес съществува дефицит на глобално управление по отношение на изкуствения интелект“, който по своята същност е трансграничен, предупреждават експертите в своя доклад.

„ИИ трябва да служи на човечеството по справедлив и безопасен начин. Ако не бъдат контролирани, опасностите, които изкуственият интелект създава, може да имат сериозни последици за демокрацията, мира и стабилността.“ - заяви Гутериш през седмицата. /БГНЕС