Експерти от бранша с две хипотези за 4-сантиметровата игла в пържола, открита от дете

Попаднала е при ваксинация в свинекомплекса или при "окрехкостяване" на месото за придаване на търговския му вид

След като дете откри 4-сантиметрова игла от спринцовка в пържолата си, още не е ясно как тя е попаднала в месото. Експертите от бранша представиха хипотезите си, предава БТВ.

От Агенцията по храните смятат, че иглата е попаднала в месото още в свинекомплекса. Според д-р Илиян Бъчваров, който е ветеринар и собственик на свинкомплекс, това се е случило по време на ваксиниране.

„Ваксинацията обикновено се прави зад ухото, предвид на това, че животните не са фиксирани и предвид на това, че са мощни животни, при всяко движение може да се счупи тази игла”, каза д-р Илиян Бъчваров, собственик на свинекомплекс.

При преработката на месото шансът да се открие подобно парче от игла не е голям, смята месарят Божидар Георгиев.

„И няма как от цялото животно да се нарежат парчета на по 4 сантиметра, за да се открие, т.е. ние режем едно парче, което се предлага в този вид, в него може да се крие този нож, да кажем острието”, заяви Божидар Георгиев, месар.

Другата хипотеза е, че не става дума за ваксинация, а за игла, използвана за окрехкостяване - придаване на търговски вид на месото. От най-големия свинекомплекс у нас - в с. Козлодуйци, предполагат, че иглата е останала от преработвателно предприятие.

„Няма как просто да остане една игла. Най-малкото аз не видях някаква промяна в структурата на месото. То трябва да стане кафяво, трябва да се промени”, заяви д-р Христо Панов, ветеринарен лекар в свинекомплекс с. Козлодуйци.

Собственикът на фирмата, доставила месото, отказа коментар до приключване на проверката на агенцията по храните. Резултатите се очакват в края на седмицата.