Елена Поптодорова: Европа се събуди, осъзна, че укрепването на сигурността е първата стъпка към мира

Факт е, че 90% от украинците искат да са част от западния свят, каза още дипломатът

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

В Украйна има еманципирано отношение към самата президентска институция. Затова ако поискат оставката на Зеленски – той ще напусне поста. Това показват проучване,  което оповести в студиото на БНТ Елена Поптодорова, български дипломат и политик. 

Данните от изследването сочат още, че вече 90% от украинците желаят да бъдат част от западния свят. Това е дълбока промяна в съзнанието на тези хора. (…) И ако Германия не беше наложила през 2008 г. да бъде отложено членството на Грузия и Украйна в НАТО, сега нямаше да се стигне до тази война. Тогава Русия нямаше да предприеме тази агресия, смята Поптодорова. 

Тя подчерта, че спор за цената на войната няма. Не вижда обаче в близко бъдеще светът да заживее в мир. Но реалността за Европа е, че тя се събуди. Пример за това са Финландия и Швеция. Европа осъзнава, че трябва да се погрижи за собствената си сигурност, че укрепването на сигурността е първата стъпка към мир, посочи дипломатът. 

Различна бе гледната точка на журналиста Валери Тодоров, бивш кореспондент на БНР в Москва. Той индиректно лансира някои проруски тези, определяйки агресията на Кремъл в Украйна като "прокси война" и изрази несъгласие с това, че украинците вече имат една ясна прозападна ориентация.

Не смятам, че цари единодушие относно войната и от двете страни – и в Русия, и в Украйна. Факт е, че тази война унищожава поколения. Трябва да се напрегнат всички усилия, за да бъде прекратена. Тя направи Европа по-слаба – и в икономическа, и в политическа. Тя раздели общественото мнение. Изобщи светът се променя. Затова е необходим друг поглед върху регионалната и международната сигурност. Освен това има и още един сложен въпрос – мигрантската вълна, която е определено заплаха за Стария континент. 

Той обаче отчете, че тази война е огромна грешка на Русия. По неговите думи е било възможно Путин да се оттегли от поста още през 2021 година. Но Западът твърдо е искал Путин да изчезне и това е една от причините да се стигне до тази война. 

Според журналистът у нас се развива една негативна русофобия, което не е в интерес на българското общество. И даде за пример случващото се около Паметника на съветската армия, с чието преместване Тодоров не е съгласен, макар да не го заяви в прав текст. Това той определи като "лутане между два национални комплекса".