Емил Радев: Няма македонско малцинство в България, заиграването с тази тема е атака срещу нас

Поставянето на този въпрос според него само ще генерира нови проблеми в правосъдната система

Емил Радев

Емил Радев

"Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не бива да допускаме компромиси и очаквам да отстояваме единодушно с всички български колеги в Европейския парламент - без значение от политическите ни пристрастия. И най-малкото заиграване с темата, което си позволяват крайно левите популисти като ирландската депутатка в ЕП Клеър Дейли, противоречи на истината и по своята същност представлява несправедлива и тенденциозна атака спрямо страната ни. Интерпретациите по темата, меко казано, са в разрез с европейските ценности и нямат място в дебатите за върховенството на закона в ЕС". 

Това заяви Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, по повод опитите на представителите на крайната левица в ЕП да вкарат въпроса за македонското малцинство в доклада на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, посетила страната ни през септември.

Председателят на делегацията - нидерландската депутатка София ин'т Велд от либералната група "Обнови Европа", вчера представи доклада на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

"Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. "македонско малцинство" да се използва за натиск срещу България нито по повод реформите в областта на правосъдието у нас, нито по повод преговорния процес на Република Северна Македония с ЕС", категоричен е Радев.

Той призова евродепутатите да гледат конструктивно на дискусиите относно върховенството на закона и борбата с корупцията в Европа, без да толерират двойни стандарти спрямо страната ни.

С повдигането на въпроси като този за т. нар. "македонско малцинство" обаче има риск, вместо да се окаже натиск за реформи в правосъдната система, да се генерират нови проблеми", изтъкна евродепутатът.

Радев припомни, че въпросът за т.нар. "македонско малцинство" беше засегнат и в резолюцията за върховенството на закона в България, приета от ЕП преди година.

Относно представения доклад на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права Емил Радев смята, че има опити европейски институции да се въвличат в решаването на вътрешнополитически спорове.

Той очаква държавите-членки да се мерят с еднакъв аршин и затова някои евродепутати да защитят и необходимостта от общоевропейска стратегия за борба с корупцията, със същия плам, с който сочат България.